Paven imponert over at ungdom søker seg til Kirken til tross for skandalene

 

Pave Frans i Baltikum

td34b4d4.jpg

MØTTE UNGDOM: Pave Frans samtalte med unge troende under et økumenisk møte i Tallinns lutherske Kaarli-kirke tirsdag 25. september. Senere på dagen vente Den hellige far tilbake til Roma. Besøket til de baltiske statene ble innledet lørdag 22. september. Foto: NTB / REUTERS

 

Under et økumenisk ungdomsmøte i den estiske hovedstaden Tallinn sa pave Frans  at han beundrer unge som tror, til tross for at Kirken for tiden opplever en mangel på gode vitnesbyrd.

 

Tekst: Hannah Brockhau, The Catholic Herald

 

I det som antageligvis er det minst religiøse landet i Europa, sa pave Frans at han er overrasket over hvor mange som faktisk holder fast ved sin tro til tross for de finansielle og seksuelle skandalene som har rammet Kirken.  

– Vi vet – som dere har fortalt oss – at mange unge ikke forventer noe som helst av oss, fordi de ikke tror at vi har noe meningsfullt å si om deres liv, sa paven under et økumenisk møte med ungdom i Estland.

 

En plage

Noen unge «ber sågar om å få være i fred, fordi de føler at Kirkens nærvær er en plage eller til irritasjon – og det er sant, slik kan det føles», sa han. De som er modigere sier til og med: «Kan du ikke forstå at ingen hører på dere lenger eller tror på det du har å si?»

Paven fortalte at ofte tror unge at Kirken ikke har noen anelse om hva som er viktig for yngre mennesker, eller de antar at Kirken ønsker at de bare skal være passive medlemmer av menigheten eller sognets aktivitetsprogrammer.

Og så «blir de rasende når de ikke ser klare fordømmelser av seksuelle eller finansielle skandaler», sa pave Frans.

 

En imøtekommende og engasjerende kirke

Men Den katolske kirken, sa han, ønsker å leve opp til de unges forventninger «ønsker å være et gjennomsiktig, imøtekommende, ærlig, attraktivt, engasjerende, tilgjengelig, gledefylt og gjensidig fellesskap». Å skape en slik kirke, la paven til, er et av hovedmålene for den XV Ordinære Generalforsamling av Bispesynoden, som varer fra 3. til 28. oktober. Tema for synoden er «De unge, tro og kallsbedømmelse».  

Likevel, sa pave Frans, blir han forbløffet over at ungdom fortsetter å finne Jesus i Kirken og gjennom hennes trofaste medlemmer og prester.

Akkurat som Jesus priste Gud for å åpenbare sannheter for «de små», sa pave Frans, «blir jeg slått av hvordan dere, til tross for all vår mangel på gode vitnesbyrd, fortsetter å søke og finne Jesus i vårt samfunn».

 

Jesus er fornyelse

– Vi vet at der Jesus er, der fornyes troen, sa pave Frans.

– Det finnes alltid nye muligheter for å konvertere og for å legge bak oss det som skiller oss fra Ham og våre brødre og søstre. Hvis vi ser bak alle våre begrensninger og splittelser, er Jesus fortsatt grunnen til at vi er her.

Unge troende må være generøse og modige nok til å dele det håpet med sine likemenn- og kvinner, spesielt i et land der 75 prosent sier at de er «ikke-troende», formante paven.

Da han møtte ungdommer i Tallinns lutherske Kaarli-kirke, lyttet pave Frans til fortellinger om prøvelser og tro fra blant andre en 18-årig lutheraner som heter Lisbel. Hennes far er voldelig når han i perioder drikker. Han lyttet også til en ung ortodoks som heter Tauri. Han  fant troen gjennom liturgien, mistet den da han studerte teologi, men fant den igjen gjennom å lese de greske kirkefedrene; og til slutt hørte paven på Mirko, en ung katolikk som regisserer teater og som tror at skjønnhet viser veien til Gud.

– Vi vil sørge med dere når dere sørger, å ledsage dere og støtte dere, å dele deres gode stunder og hjelpe dere til å bli trofaste mot Gud, sa paven til de fremmøtte.

 

Lytt, ikke snakk

De kristne kirkene og egentlig «enhver institusjonalisert og strukturert religiøs organisasjon», sa pave Frans, «fremkaller holdninger som gjør det lettere for oss å preke, gi råd og snakke fra vår egen erfaring fremfor å lytte, bli utfordret og lære fra det vi erfarer i disse møtene.»

Pave Frans forsikret de unge tilhørerne at Kirken virkelig  ønsker, i motsetning til hva de kanskje tror, å lytte til dem, å svare på deres spørsmål og å støtte dem i deres søken etter den ultimate mening med livet.

Og, sa han, Kirken ønsker å hjelpe dem til å bli kjent med Jesus og Guds kjærlighet.

 

Les mer

 

Paven i Baltikum

  • Pave Frans har vært på reise i de baltiske stater: Han ankom til Vilnius, Litauen, lørdag 22. september, besøkte Riga, Latvia, mandag 24. september – og feiret messe i Tallinn, Estland, tirsdag 25. september før han vendte tilbake til Roma.