St. Olav bokhandel er blitt ny på nett

 

Besøk St. Olav bokhandels nye nettside 

Terjenypånett.jpg

SKATTER PÅ NETT: Terje de Groot i St. Olav bokhandel forteller at mange av St. Olav forlags gamle klassikere nå er lett tilgjengelig i bokhandelens nye nettbutikk. – Da taler vi om mange (glemte) litterære skatter i en stor skattkiste, sier han.

 

For å kunne dele enda flere gode boknyheter med oss, har tradisjonsrike St. Olav bokhandel lansert ny nettbutikk.

 

Tekst: Petter T. Stocke-Nicolaisen
Foto: Kathrine Låver

 

Når man klikker seg inn på St. Olav bokhandels nye nettside, skulle man ikke tro at man besøker en av Oslos eldste bokhandler. Det nye designet er ikke bare moderne i formen, det gir oss en helt ny handleopplevelse, til glede både for den som jakter gamle katolske bokskatter og den som jager aller siste boknytt.  

Hvorfor har dere lansert ny nettside?

– For det første måtte vi gjøre det av rent tekniske grunner. For det annet: Vi ønsker sterkt å bli tydeligere på nett, vi vil gjerne legge ut flere bøker og tilby våre kunder en attraktiv netthandelsløsning. Vi har gode kunder over hele landet, og nå – med den nye nettbokhandelen – vil vi kunne betjene dem enda bedre. Det skal bli enklere å være kunde hos oss, rett og slett, sier Terje de Groot, nettansvarlig i St. Olav bokhandel.

Selger dere kun bøker i den nye nettbokhandelen?

– Nei. Den katolske versjon av kristendommen er både fysisk og konkret. Vi tror at det guddommelige også henvender seg til oss gjennom det materielle. Derfor kan man bruke fysiske gjenstander til å oppnå kontakt med Det hellige. I både vår fysiske og vår digitale bokhandel kan du derfor kjøpe røkelse, ikoner, rosenkranser, krusifikser, krybbefigurer, CD-er, kalendere og andre religiøse objekter. Slik speiler vårt vareutvalg både dybden og bredden i det katolske trosliv.

 

Bedre tilgjengelighet

St. Olav bokhandel i Akersveien 14 moderniserer for å kunne nå ut til flere på en bedre måte enn tidligere. De har samarbeidet tett med byrået Kreatif, som er spesialister på netthandelsløsninger.

Hvordan vil kundene merke at siden er blitt ny?

– De vil først og fremst se at designet er nytt. Utseendet er mer oppdatert enn det gamle; det er renere for at det skal bli enklere å orientere seg. Den nye siden er blitt mindre hjemmeside, med masse informasjon, og mer nettbokhandel. Nå er det varene – først og fremst bøkene – som kommer godt frem. Det har vært et sterkt ønske, lenge. På forsiden legger vi ut alle nyhetene, slik at de blir godt eksponert. Vi viser også frem bøker som vi anbefaler, slik at det blir lettere å finne frem til den riktig gode katolske litteraturen, enten den er ny eller gammel. Det er viktig for meg å si at vi er veldig bevisst på den katolske profilen vår, forteller de Groot.

Det er St. Olav bokhandels ambisjon at både nettbokhandelen og den fysiske bokhandelen skal være et høykvalitets lavterskeltilbud for dem som ønsker informasjon om den katolske tro, kultur og Kirken.

 

Når ut til flere 

Vi handler stadig mer på nett. I kroner og øre var omsetningen på netthandel i Norge på 3.396 millioner kroner i 1. termin i år, mot 3 106 millioner i samme periode i fjor, viser de siste tallene fra Statistisk sentralbyrå (SSB).

Frykter dere ikke at boksalget vil flytte seg fra den fysiske bokhandelen til nettet?

– Nei, det gjør vi ikke. For det første – samfunnet endrer seg og informasjon deles på nye måter nå sammenlignet med før. Den utviklingen må vi være med på. Med nettbokhandelen når vi ut til flere; la oss heller ikke glemme at selv de tradisjonelle butikkene ikke lenger er det de engang var. De er mer et «showroom», dit man går for en opplevelse, en samtale med dyktige og engasjerte medarbeidere og for å bla i bøkene før man kjøper dem … på nett. Derfor vi er blitt enda mer bevisst på vår rolle som informasjonssentral og kulturformidler. Vi har mange nysgjerrige katolikker og søkende ikke-katolikker innom våre lokaler, dem skal vi møte med kunnskap og glede i god kombinasjon. Nett og butikk utfyller hverandre, altså, så vi frykter ikke fremtiden. Tvert imot.

 

Mer tid til kundene 

En gammel og utdatert nettløsning er ikke bare et problem for kundene, den skaper ofte mye frustrasjon også hos de ansatte. St. Olav bokhandel er ikke noe unntagelse fra regelen.

Hvordan merker dere at siden er ny?

– Vi har ikke hatt den så mange dager ennå, men brukervennligheten er mye bedre enn i det gamle. Så vi bruker mindre tid på teknikk og mer tid på kundene. Det er bra. Så liker vi den godt – og det er moro å arbeide med den. Det hjelper på humøret – kanskje kundene merker det også?

Har dere arbeidet mye med den nye siden?

– Ja. Nettbutikk-prosjektet har da vart noen måneder. Alt fra det tekniske til å velge ut hvilke varer som skal ligge ute, tar tid. Men det er viktig å huske at vi ennå bare er i startfasen. Det vil komme langt flere varer, spesielt bøker, i nettbutikken. Så det er bare å følge med!

 

Bestselgerne på nett v02_12C7628F46BCB448FB496F425B193964.jpg

36,3 prosent av befolkningen kjøpte minst en bok på nettet i 2017, en økning på 2 prosentpoeng fra 2015.

Hva selger dere mest av på nett nå?

– P. Ellert Dahls (90) debutbok «Det levende treet» selger godt – og det er veldig fortjent. Jeg tror det blir en moderne klassiker. Dessuten, den såkalte jesuitthåndboken «Å finne Gud i alle ting» er veldig populær. Boken er en veileder i ignatiansk åndelighet basert på tankene til 1500-tallshelgenen Ignatius av Loyola. Morten Andreas Bjellands fine hefte om den hellige Thérèse av Lisieux er nå kommet i ny, oppdatert utgivelse. Den er dessuten aktuell, for Thereses relikvier ankommer snart til Norge.

Til slutt legger Terje de Groot til at mange av St. Olav forlags eldre utgivelser fremdeles er i salg, og på nettsiden finner du de fleste i en egen katalog. 

det-levende-treet.jpg

– Da taler vi om mange (glemte) litterære skatter i en stor skattkiste, sier han.

Er det noen nye og spennende bøker på st.olavbok som du vil gjøre leserne oppmerksom på?

– På forsiden på nettbokhandelen har vi laget to «etasjer», én for nye bøker og én for anbefalt litteratur. Der legger vi ut det siste og det beste. «Mitt klosterkjøkken» av søster Sheryl Frances Chen ved Tautra Mariakloster er et eksempel på en nyhet som vi vier spesiell oppmerksomhet. Boken er et nyopptrykk, den er veldig populær og har vært etterspurt lenge. Nå er den endelig tilgjengelig igjen. «Barnas dåpsbok» er flunkende ny. Den er et viktig verktøy for å formidle vår tro til den som nylig har mottatt det første sakramentet. Og så har vi «Jerusalems murer» av p. Aage Hauken O.P.. Det er en fantastisk bok til forberedelse av besøk til Det hellige land.

v02_BA125F832A73BC29291142CCB2E5D8E9.jpg

 

Besøk St. Olav bokhandels nye nettside