Den smilende ambassadøren

 

Denne saken er hentet fra St. Olav kirkeblad III 2018

Les hele St. Olav kirkeblad på nett, eller tegn gratis abonnement på bladet i papirutgave.  

IMG_1665.jpg

MER MESSE: – Jeg håper å få tatt et initiativ slik at vi kan få til messe på italiensk hver søndag, sier Alberto Colella, Italias nye ambassadør til Norge. 

 

– At nordmenn er lukkede, er jeg ikke enig i! For meg fremstår de som vennlige, godt utdannede, lite stressede og åpne for oss utlendinger, sier Italias nye ambassadør til Norge, Alberto Colella.

 

Tekst og foto: Hans Rossiné

 

Ambassadør Colella ser virkelig ut som om han mener det. Den vennlige napolitaneren synes å trives godt, både blant nordmenn og med det engasjerte teamet som hjelper ham i hverdagen på Den italienske ambassade i Oslo.

Starten i februar var ikke fullt så munter. Midt i bitende vinterkulde ankom ambassadør Colella Norges hovedstad alene. Kona var igjen i Italia fordi to barn i skolealder skulle avslutte skoleåret først.

– Heldigvis fikk vi en fin vår og en svært god sommer. Da familien kom på plass i juni, var alt perfekt, smiler Alberto Colella.

 

«I de italienske messene ser jeg nye ansikter hver gang. Folk kommer bort til meg og sier at messene er viktige også fordi de møter andre italienere i Norge her, får snakket italiensk og utvekslet erfaringer med andre.»

 

Flere messer

Ambassadøren er en troende og praktiserende katolikk. Han fant noen utfordringer som italiensk katolikk i Oslo.

– Det er ikke lett å praktisere religion på eget språk her. Kona ville gå til messe en søndag, så vi satte oss ned med gudstjenesteoversikten i Aftenposten for å finne italiensk mellom alle språkene. Vi fant ut at det bare er messe på italiensk én gang i måneden. Vi endte opp med en engelsk messe.

Det er rundt 4000 italienere i Oslo, forteller Colella.

– Jeg håper å få tatt et initiativ slik at vi kan få til messe på italiensk hver søndag. I de italienske messene ser jeg nye ansikter hver gang. Folk kommer bort til meg og sier at messene er viktige også fordi de møter andre italienere i Norge her, får snakket italiensk og utvekslet erfaringer med andre. Drømmen er å få til et ukentlig messetilbud i St. Dominikus, innrømmer ambassadøren.

 

Les mer

 

Tilrettelegge

– Hvordan er en ambassadørs dag?

– Først må jeg få si at jeg jobber med et fantastisk team på ambassaden som legger alt til rette for meg. Dagene er ofte fylt med møter med norske myndigheter og med norsk UD. I går møtte jeg stortingspresidenten. Jeg må også tilrettelegge og gjøre forberedelser for italienske delegasjoner som kommer til Norge. Om kort tid kommer en arktisk delegasjon hit, som jeg skal følge opp til Tromsø. Senere i høst får vi besøk av en forsvarsdelegasjon i forbindelse med NATO-øvelsen med 40 000 soldater. Forsvarsfokuset nå dreier seg mye om cyber-security.

 

Tre mål

– Har du klare og prioriterte mål for din periode i Norge?

– Ja, jeg har tre hovedprioriteringer i mandatet mitt. Den første er å styrke de politiske bånd mellom Norge og Italia, og videreutvikle våre gode forbindelser ved for eksempel politiske besøk.

Den andre er å styrke vårt økonomiske samarbeid og våre gode handelsforbindelser. Alle vet at Italia eksporterer mye jordbruksprodukter, olivenolje og vin, men ikke alle er klar over at vi også eksporterer mye høyteknologi, til helikoptre, ubåter, fly og skip. Norges eksport til Italia er i det vesentlige olje og fisk. Norge importerer mer fra Italia enn vi importerer. Min oppgave er å gjøre italienske produkter bedre kjent. Vi er på vei opp innen italiensk design og møbler.

Den tredje er å få restaurert ambassadebygningen og residensen her i Inkognitogaten. Det er to praktfulle gamle by-villaer fra 1800-tallet, opprinnelig bygget av en rik fiskehandler, men nå trenger de umiddelbar oppgradering. Målet mitt er å få bygningene pusset opp, og så overlevere min etterfølger to nyrestaurerte, flotte bygninger.

– Du har med andre ord nok å gjøre de neste fire årene?

– Ja, det skal være visst, ler ambassadør Colella.

 

«Men det er én forskjell på oss, og den mener jeg vi italienere kan lære av: nordmenn er flinke til å finne samlende forlik på basis av hvordan man definerer nasjonal interesse.» 

 

Politikk

Han er svært engasjert i politikk og internasjonale spørsmål, men som diplomat må han selvsagt avveie sine ytringer.

– Jeg har vært diplomat i 30 år og lært at man først kan evaluere et land etter lang tid. Men jeg mener det finnes visse likhetstrekk mellom italiensk politikk og norsk, sier han og forklarer:

– Begge land har en regjering som støtter seg på flere partier. I Italia har vi to store partier som regjerer, og som er enige om en plattform. Ting fungerer. Men det er én forskjell på oss, og den mener jeg vi italienere kan lære av: nordmenn er flinke til å finne samlende forlik på basis av hvordan man definerer nasjonal interesse. Det virker som om nordmenn i store spørsmål er dyktige til å diskutere seg frem til svar, som i migrasjonsspørsmålet hvor dere var gode til å definere nasjonal interesse for å finne løsninger. Migrasjonsspørsmålet hadde ingen konsensus i Italia, folk var forvirret og fulle av spørsmål. Partier som ville ha kontroll på innvandringen, gikk derfor opp.

 

Tøffere

– Er det kontroll nå?

– Det er riktig å si at den nye regjeringen har inntatt en tøffere posisjon. Vi har ikke åpne dører lenger, antall flyktninger er gått drastisk ned. Italia har i år 80 prosent færre asylsøkere enn i fjor. Mario Giro, ledende politiker for generell innvandring, som jeg vet dere intervjuet her i St. Olav kirkeblad i fjor, mener grensene bør være åpnere. Men utfordringen er at det fører til illegal innvandring. Mange asylsøkere forsvant inn i det grå og svarte arbeidsmarkedet, som este ut. Problemet er ulovlig opphold, at ukontrollert og illegal innvandring fører til at innbyggerne blir utrygge. De opplever at det ikke er kontroll i byene lenger.

 

td2aacfe.jpg

ITALIAS NYE STATSMINISTER: Statsminister Giuseppe Conte (f. 1964) er jurist og partiløs politiker. 1. juni 2018 ble han innsatt som statsminister for en regjering av  Lega Nord og Femstjernersbevegelsen. Foto: REUTERS/Massimo Pinca

 

«Paven og kirken har stor innflytelse i Italia. Kirkens religiøse, filosofiske og etiske innflytelse er fremdeles markant.» 

 

Justert kurs

Alberto Colella mener også å ha observert at pave Frans og Vatikanet har justert kursen i synet på innvandring.

– Paven og kirken har stor innflytelse i Italia. Kirkens religiøse, filosofiske og etiske innflytelse er fremdeles markant. Pave Frans var veldig prinsipiell i migrantspørsmålet. Han mente katolikker burde ta i mot alle i nød, og dro, som vi husker, selv til Lampedusa og Lesbos.

– Men min vurdering er at også Vatikanet har fulgt med på utviklingen i Italia, og er innforstått med at migrasjon betyr legal migrasjon. Det siste året er pavens taler blitt mer moderate. Det finnes praktiske grenser i samfunnsstruktur og kapasitet i et land for hvor mange asylsøkere og migranter man kan ta imot. 50 000 italienske menigheter ble nylig oppfordret til å ta imot én migrant. Kun en prosent av dem takket ja.

 

«Italias store utfordring er at vi har en stor gjeld, som må betjenes. Det betyr at vi ikke kan investere så mye vi vil i Italia.» 

 

Positiv

– Hvordan vil ambassadøren beskrive Italias politiske utfordringer?

– Jeg leste nettopp en meningsmåling i en avis hvor 60 prosent av de spurte støtter dagens regjering og dens politikk. Det er veldig positivt. Jeg tror de fleste har tatt inn over seg at denne regjeringens tilnærming i noen spørsmål er heller uortodoks, og ikke politisk korrekt. Regjeringen jobber målrettet med politikkområder som folk er opptatt av: migrasjon, økonomi og arbeidsledighet.

– Italienerne liker det de nå ser. Italias store utfordring er at vi har en stor gjeld, som må betjenes. Det betyr at vi ikke kan investere så mye vi vil i Italia. Regjeringen ønsker derfor å diskutere en ny investeringspakke med Brussel.

Ambassadøren lener seg frem og understreker viktigheten av investeringer.

– Brokollapsen i Genova minner oss om viktigheten av å investere i en god infrastruktur og godt vedlikehold. Alle land trenger solide investeringer. Italia er et fantastisk land. Jeg er en positiv person og er overbevist om at vi får det til.

 

Paven lyttes til

– Hvordan vil du karakterisere Kirkens innflytelse i dag?

– Italienere er katolikker. Svært mange av oss er troende og går om ikke ukentlig, så jevnlig til messe. Men Italia har et skarpt skille mellom stat og kirke. Paven lyttes til og han har stor etisk innflytelse, men politisk har ikke Vatikanet stor innflytelse lenger. Dessverre opplever også Kirken i Italia synkende oppslutning, sier ambassadør Alberto Colella.

 

Fakta om Italia 

  • Republikk med 61,5 millioner innbyggere
  • Valgte ny nasjonalforsamling 4. mars i år.
  • Giuseppe Contes nye regjering ble tatt i ed den 1. juni. Regjeringspartiene er høyrepartiet Ligaen, La Lega, og den populistiske Femstjernersbevegelsen, M5S.
  • Fem millioner utenlandske statsborgere lever lovlig i Italia. En halv million lever ulovlig.
  • 690 000 flyktninger og migranter er kommet sjøveien til Italia siden 2013
  • Arbeidsledigheten er på 11,7 %, men økonomien er på vei oppover til tross for en statsgjeld på 2300 milliarder euro. Regjeringspartiene lover skattekutt og økt velferd.

 

Få St. Olav kirkeblad gratis i postkassen

 

Les mer