Katolikk vant litteraturpris

td50e788.jpg

KONVERTITT: Audur Ava Ólafsdóttir fra Island mottok Nordisk råds litteraturpris 2018 av kronprinsesse Mette-Marit under prisgallaen på Operaen i Oslo tirsdag kveld. Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix

 

Den islandske forfatteren og katolikken Auður Ava Ólafsdóttir ble under en prisgalla i Operaen i Oslo  tirsdag kveld tildelt Nordisk råds litteraturpris for 2018.

 

Auður Ava Ólafsdóttir er en av Islands mest kjente og populære forfattere. Hun underviser i kunsthistorie ved Universitetet på Island, har undervist ved landets teaterhøyskole og vært direktør for universitetets kunstsamlinger, ifølge NTB.

 

«Ava»

Som den islandske nobelprisvinneren Halldór Kiljan Laxness, konverterte også hun til Den katolske kirke. For rundt 15 år siden ble hun tatt opp i Kirkens fulle fellesskap og fikk mellomnavnet «Ava» da hun ble konfirmert.

I et intervju med den italienske storavisen La Repubblica i 2013 fortalte hun om veien hun gikk.
«Jeg levde i mange år i katolske land, og utviklet en stor interesse for kunsten og musikken i disse landene. Kunsten og musikken trakk meg til kirken og til messene, og derfra ble jeg ledet videre til å konvertere,» fortalte hun.

 

Mange sjangere

Prisvinneren skriver i mange sjangere, inkludert romaner, dramatikk og poesi. Hun fikk sitt internasjonale gjennombrudd med «Stiklingen», som var innstilt til Nordisk råds litteraturpris i 2009. Romanen ble tildelt flere priser, både på Island, i Frankrike og i Canada.

Auður Ava Ólafsdóttirs bøker er utgitt i rundt 20 land. I tillegg til nevnte «Stiklingen» og vinnerromanen «Ör» («Arr»), foreligger «Regn i november» på norsk.

Nordisk råds litteraturpris er på 350.000 danske kroner, tilsvarende om lag 450.000 norske kroner, og deles årlig ut til forfattere som utmerker seg ved sin høye kunstneriske kvalitet og sterke forankring i nordisk kultur.

Auður Ava  Ólafsdóttir mottok prisen fra kronprinsesse Mette-Marit, som var til stede sammen med kronprins Haakon og statsminister Erna Solberg. (NTB/katolsk.no)