Nytt, oppsiktsvekkende brev

 

 

cq5dam.thumbnail.cropped.750.422.jpg

ÅPENT BREV: I brevet til Carlo Maria Viganò, tidligere nuntius til USA, beskriver kardinal Marc Ouellet Viganòs omstridte utspill som «ubegripelig og ekstremt forkastelig». Foto: Vatican News

 


Kardinal Marc Ouellet skriver et åpent brev til sin «medbror», erkebiskop Carlo Maria Viganò, hvor han ut fra egen kjennskap og ut fra arkivdokumenter reagerer på Viganòs påstander og beskyldninger.

 

Quellet ber samtidig Viganò vende hjem og forsone seg med Peters etterfølger. Det oppsiktsvekkende brevet fra prefekten for Kongregasjonen for biskopene ble, ifølge det østerrikske nyhetsbyrået kathpress, offentliggjort søndag, dagen etter at Den hellige stol hadde sendt ut sin første offisielle erklæring i McCarrick-Viganò-saken.

I sitt åpne brev reagerer prefekten for Kongregasjonen for biskopene, kardinal Marc Ouellet, på det 11 sider lange brevet som den tidligere nuntien (diplomatisk sendebud) til USA, erkebiskop Carlo Maria Viganò, publiserte i september. Viganòs brev handlet om håndteringen av sexuelle overgrep begått av erkebiskop av Washington, tidligere kardinal Theodore McCarrick.  Viganò påsto at pave Frans og andre høyt oppe i Vatikanet hadde mørklagt hele McCarrick-saken.

  • Les kardinal Ouellets tre sider lange brev i Vatican News HER

 

Uheldige vurderinger

Kardinal Ouellet vender seg i sitt brev direkte til erkebiskop Viganò. Ouellet ba i slutten av september Viganò om å belegge sine påstander med dokumentasjon som støtter beskyldningene om at Vatikanet har handlet feil i denne saken. Kardinal Ouellet utelukker ikke at Vatikanet har gjort uheldige vurderinger – i en pressemelding fra Vatikanet sist lørdag står det at ytterligere undersøkelser i McCarrick-saken kan avdekke feilvurderinger i håndteringen av saken – men Ouellet tilbakeviser likevel Viganòs fremstilling.

 
Påpeker feil

Fremfor alt stemmer det ikke at pave emeritus Benedikt XVI skal ha ilagt sanksjoner mot McCarrick og tvunget ham til å trekke seg tilbake, tiltak som, ifølge, Viganò, pave Frans senere skal ha opphevet. Hva det i stedet dreide seg om, var at Benedikt XVI oppfordret McCarrick til å
trekke seg tilbake og føre et tilbaketrukket liv i bønn og botsgang. Kardinal Ouellet påpeker også andre feil i Viganòs versjon av de faktiske hendelser.

Kardinal Ouellet oppfatter Viganòs utspill som «ubegripelig og ekstremt forkastelig». Han har utsatt pavens moralske autoritet for «et ytterliggående og ufortjent slag». Kathpress skriver at Ouellet oppfordrer Viganò til å tre frem fra sitt skjulested, uttrykke sin anger og forsone seg med pave Frans.

  • Les kardinal Ouellets tre sider lange brev i Vatican News HER

 

Les mer