Relikvievalfarten i Bergen

 

tn_DSC_0144 2.jpg

ÆRER RELIKVIENE: Mange sto i kø for å ære relikviene før høymessen i St. Paul kirke, Bergen. 

 

Allerede samme kvelden tikker meldinger inn: «Det var fantastisk fint og nydelig i kveld … . Kommer aldri til å glemme denne relikvievalfarten.» Det er fred, glede og en uforklarlig følelse å ha vært med på noe stort som vi sitter igjen med etter denne tirsdagskvelden i St. Paul kirke.

 
Tekst: Anne Samuelsen
Foto: Hoang van Nguyen

 

Himmelens sluser hadde åpnet seg på Vestlandet og vann gav motstand på mange måter da relikviene av Therese og hennes helligkårede foreldre Zélie og Louis Martin skulle fraktes fra Stavanger til Bergen. En halv time forsinket ble de mottatt av en fullsatt kirke, og åtte av menighetens tidligere og nåværende prester. P. Symeon kunne i sin preken ved velkomsten fortelle at de måtte overvinne store hindre i form av vann, både over og under bilen – og at forsinkelsen skyldtes stengt veibane på Kaland på grunn av oversvømmelse. Men akkurat idet relikviene ble båret inn i kirken var det nesten opphold, så prosesjonen med 9 prester, 17 ministranter og følge kom så godt som tørre til messe – helt i Thereses ånd.

 
400 polske troende

En samlet menighet ba rosenkransen med lesninger fra Pilegrimsboken i påvente av de forsinkede relikviene. Og ved siste «ære være» ble bilene observert i bakken. Selv om programmet var tettpakket, ble det også tid til å ære relikviene etter både velkomstseremonien og Vesper. Hele menigheten tok del i høytidelig vesper, som for anledningen ble ledet av p. Tao, med sognepresten som forsanger. Høytidelig var også høymessen, avsluttet med velsignelse av roser. Da orgel og kor framførte sine siste strofer, ble benkene raskt fylt med polske troende. Og var det full kirke med 250 troende til messen kl. 19.00, var den overfylt til messen på polsk kl. 20.30. Anslagsvis 400 polske troende hadde funnet veien til St. Paul kirke til messe og bønn som varte til kl. 23 på kvelden.

I skrivende stund er det en jevn strøm av troende som kommer og går i kirken. En drosjesjåfør tilbringer lunsjen i bønn, mor og datter kneler ved relikviene, en liten gutt blir instruert av sin bestefar. Alle generasjoner og nasjonaliteter er å se. 

 

Billedserie fra relikviebesøket i Bergen

tn_DSC_0070.jpg

Bærere venter på bilen med relikviene.

 

tn_DSC_0076.jpg

Relikviene bæres i prosesjon inn i kirken.

 

tn_DSC_0113.jpg

Mange sto i kø for å ære relikviene før høymessen.

 

tn_DSC_4689.jpg

Br. Symèon taler under velkomstseremonien.

 

tn_DSC_4715.jpg

Høytidelig vesper.

 

tn_DSC_4816-2.jpg

Den eukaristiske bønn. 

 

Les også om relikviebesøket i: