Sentral-Amerika: Migrantstrøm bekymrer

 

Migrasjonskrisen i Sentral-Amerika

td4eaa44.jpg

FLYKTER FRA NØD: En mann fra Honduras bærer datteren sin på fire år midt i en karavane med tusenvis av migranter påvei mot USA. 27. oktober hadde disse kommet til utkanten av Arriaga, Mexico. Foto: REUTERS/Adrees Latif

 

De katolske biskopene i Sentral-Amerika er svært urolige over den enorme massemigrasjonen som finner sted i regionen.

 

Flere tusen mennesker fra Honduras, El Salvador og Guatemala har selv organisert «karavaner», brutt opp og satt seg i bevegelse for å forsøke å nå USA til fots. Før helgen hadde de passert grensen til Guatemala med kurs for Mexico. Med tanke på mellomvalget i USA tirsdag den 6. november, er karavanene ikke bare politisk sprengstoff, men en stor humanitær nødsituasjon som krever støtte og vern av menneskerettigheter, sier kirkeledere i en uttalelse, ifølge nyhetsbyrået kathpress.

 

Roser innsats

Den latinamerikanske bispekonferensen (CELAM) har rost innsatsen til ulike katolske bispedømmer og menigheter sør i Mexico. De har stilt opp for migrantene som ofte «har båret Honduras’ flagg og sunget nasjonalsangen.»

Biskopene har oppfordret myndighetene til ikke å stoppe karavanene. Sist uke appellerte de meksikanske biskopene om felles, konkrete innsatser for migrantene gjennom innsamling av klær og matvarer, tilbud om overnatting samt vakthold og beskyttelse av karavanene. Biskopene har advart mot at migrantene kan bli utnyttet av kyniske bakmenn, bli ofre for menneskehandel og bli avkrevd skyhøye priser for transport.

 

Trenger arbeid

Biskopene i Honduras ga en tydelig beskrivelse av situasjonen til «karavanen». Den er forårsaket av forholdene i landet.

«Det ligger ingen løsning i å forsøke å få dem til å vende tilbake. Den eneste løsningen er å skape langsiktige muligheter for et liv i hjemlandet, spesielt å skape arbeidsplasser,» sier biskopene og taler om et «Exodus.»

Honduras har i mange år vært preget av fattigdom, arbeidsledighet, usikkerhet og mangel på fremtidsutsikter, hvilket har ført til en humanitær krise som har gjort at tusenvis av mennesker har forsøkt å emigrere til USA.

 

Advarer mot kollaps

Presten Mauro Verzeletti, som leder en organisasjon for migranter i Guatemala City, advarte fredag i et intervju med det italienske nyhetsbyrået SIR mot en kollaps for situasjonen i hele Sentral-Amerika. Ifølge ham har rovdriftspolitikken til USA og Europa i disse små landene ført til en enorm fattigdom og ulikhet. Med den nåværende økonomiske politikken vil det være umulig å utvikle landene. Bare i Guatemala er rundt 10 000 mennesker underveis, og «sannsynligvis kommer det enda flere», ifølge pater Verzeletti, som ikke nøler med å kalle situasjonen for «kaotisk.»

USAs president Donald Trump har gjort det klinkende klart at han akter å sende tilbake alle flyktninger fra Honduras som når USA. Alle anstrengelser vil bli gjort for å «tilstrømningen av illegale utlendinger.» Flyktningene må først søke asyl i Mexico. En stor andel av dem er også kriminelle, påstår Trump uten å oppgi nærmere kilder.

 

Truer med militærmakt

Presidenten har også på Twitter truet med å stoppe alle utbetalinger til Honduras om ikke «migrant-karavanene» stanses. Grensen mot Mexico må stenges og kontrolleres av militære.

«Jeg må uttrykkelig oppfordre Mexico til å stoppe migrantene, og går ikke det, må jeg sende militære styrker.»

Den siste uttalelsen fra presidenten er juridisk tvilsom da USAs grunnlov forbyr å bruke militære til politioppgaver, ifølge kathpress.