Putin advarer om alvorlige konsekvenser for splittelse

td2e7171.jpg

KONSEKVENSER: Den russisk ortodokse kirke, i protest, kuttet forbindelsen til den økumeniske patriarken av Konstantinopel. Foto: Alexander Zemlianichenko/Pool via REUTERS/NTB Scanpix.

 

Russlands president, Vladimir Putin, advarer mot «alvorlige konsekvenser» som følge av splittelsen innen Den ortodokse kirke.

 

Putin uttalte seg torsdag denne uken om den eskalerende konflikten innen Den ortodokse kirke, etter at den økumeniske patriarken av Konstantinopel, Bartholomeus, tidligere i oktober kunngjorde sin beslutning om å fortsette anerkjennelsen av Ukrainas krav på en fra Moskva uavhengig autokefal – selvstyrt - kirke.

 

Støtter

Det var på et møte den 11. oktober at Bartholomeus, overhode og åndelig leder for 300 millioner ortodokse og for verdens ortodokse kirker og med hovedsete i Istanbul, besluttet å støtte Ukrainas ortodokse kirkes ønske om status som en selvstendig kirke.

Fire dager senere rykket Den russisk ortodokse kirke ut og sa at den i protest kuttet forbindelsene til det økumeniske patriarkatet.

 

Skjebnesvanger

– I dag har patriarken av Konstantinopel tatt en skjebnesvanger avgjørelse, først og fremst for seg selv og den globale ortodoksi. Patriarken av Konstantinopel har overtrådt en grense, sa en talsmann for den russiske patriarken Kirill i en TV-sendt kommentar.

Observatører mener patriarkens beslutning ikke akkurat har dempet de allerede langvarige spenningene mellom Kiev og Moskva, som har vært intense etter Russlands annektering av Krim i 2014 og konfliktene i Øst-Ukraina.

 

Svært alvorlig

Heller ikke Russland president liker patriarkens beslutning.

– Jeg vil understreke én ting, politiske manøvre på dette feltet kommer absolutt til å få meget alvorlige konsekvenser, spesielt for dem som vier seg disse manøvrene, sa Putin, i sin første offisielle uttalelse etter at Den russisk-ortodokse kirke hadde brutt båndene til den økumeniske patriarken, ifølge nyhetsbyrået kathpress.

– Vår felles plikt, spesielt overfor menneskene, er å verne om den åndelige og historiske enheten, understreket Putin ifølge det russiske nyhetsbyrået TASS på den 31. oktober foran det allrussiske forumet, som i Moskva samlet representanter for den russiske diasporaen. (Kathpress/AP/NTB)