Verdensungdomsdagene 2019: 40 nordmenn møter paven

47320953_1928127467494184_8191682877600038912_n.jpg

FORBEREDELSESHELG: De norske deltagerene til Verdensungdomsdagene i Panama 2019, møttes til forberedelseshelg på Mariaholm for å få informasjon, bli bedre kjent og utveksle erfaringer. Foto: Kathrine Låver

 

Tirsdag 15. januar 2019 legger rundt 40 unge voksne fra Norge ut på en to uker lang pilegrimsferd. Målet er Verdensungdomsdagene, eller WYD (World Youth Day), som denne gang holdes i Panama. 

 

– Verdensungdomsdagene er pavens invitasjon til katolikker for å treffes i et vertsland og feire gleden, eukaristien og evangeliet under verdens største messe, sier tursjef Stephan Trotter. Vertslandet denne gang er Panama, noe som gledet mange, men spesielt den panamanske president Juan Carlos Varela.  Pave Frans kunngjorde avgjørelsen under forrige WYD, som ble arrangert i Krakow.

– Presidenten har vist god støtte til komiteen som arrangerer Ungdomsdagene i Panama, og var også tilstede for å hilse de nasjonale turlederne under et eget informasjonsmøtet for dem i Panama.

 

Stort oppmøte

Mer enn 150 000 pilegrimer fra 135 forskjellige land har hittil registrert seg som deltagere.

– Men det kan forventes mellom 700 000 til 1 million mennesker i Panama i løpet av Verdensungdomsdagene, sa den norske tursjefen under forberedelseshelgen på Mariaholm 23. – 25. november.

– Vi er ikke så mange katolikker i Norge, og det er utrolig flott å kunne reise verden rundt for å se hvor stor Kirken faktisk. Da kjenner en enda sterkere på det katolske samholdet og merker Guds nærvær blant oss katolikker, sier Iselin, som er med i den norske turgruppen.

– Jeg gleder meg til alt, men kanskje spesielt mye til den siste messen. Da er hundretusenvis av mennesker samlet på ett sted og ber for hverandre hånd i hånd.

 

Hør hva noen av deltagerne har å si om Verdensungdomsdagene (WYD), og hva de gleder seg til:

  

To deler, én pilegrimstur 

Verdensungdomsdagene arrangeres annenhvert eller tredjehvert år, og ble innstiftet av pave Johannes Paul II i 1984. De varer ofte i to uker, og har to deler. Én del som er kalt "dagene i bispedømmet", eller "Days in the Diocese" på engelsk. Disse dagene bor ungdommene i en menighet i et av vertslandets bispedømmer; de blir bedre kjent med lokale troende og opplever hvordan de praktiserer troen. Siden Panama kun har ett bispedømme, vil den norske gruppen bo i en menighet i Quepos, Costa Rica. 

Deretter er det selve Verdensungdomsdagene som holdes i Panama by. Iløpet av disse dagene vil det være åpningsseremoni med pave Frans, katekese, skriftemål, korsveisandakt, messefeiring, show, musikk, bønn og mye, mye mer. 

– Disse dagene skal forberede ungdommene med små drypp hver dag til den store avslutningen, som er vigilie og messe med pave Frans, sier p. Josef Ottersen som skal være med for første gang som prest. Men han har god erfaring som deltager på hele tre tidligere Verdensungdomsdager.

 

Målet er Kristus

Selv om det er flere dager med åndelige forberedelser, skal ungdommene også merke det på kroppen at de er pilegrimer. For å nå frem til vigilien, og stedet hvor avslutningsmessen skal feires, må de gå et stykke til fots. På veien er det bønn, sang og musikk for å holde motet oppe. Vigilien holdes gjennom hele den siste natten, og messen feires sammen med paven tidlig dagen etter.


– Målet med pilegrimsturen er Kristus, og Panama blir rammen for hvor dette møtet skjer, med katolikker fra hele verden, sier p. Josef.

 

Under forberedelseshelgen på Mariaholm delte deltagerne minner fra tidligere Verdensungdomsdager, blant annet dette: 

«En flott opplevelse jeg har hatt på WYD var når vi var på vei, og det var veldig lang vei å gå, men så møtte vi en
spansk gruppe som spilte trommer. Så endte vi opp med å danse oss gjennom gatene sammen med
de andre spanske katolikkene, og det var veldig god stemning»

 

Herrens tjenerinne

IMG_2291.JPG

SALIGE MOR: P. Andreas presenterte tema under forberedelseshelgen på Mariaholm. Foto: Ivan Vu.

Tema for Verdensungdomsdagene denne gangen står skrevet i evangeliet etter Lukas; "Jeg er Herrens tjenerinne. La det skje som du har sagt". Dette minner oss på at Den salige mor er en bro som fører oss til Kristus. Sammen med Maria lytter vi til Guds røst, og han fører oss til det gode, selv om veien kan gå igjennom vanskeligheter.

I tillegg til tema, som man kan reflektere over før man legger på vei, er det også denne gang laget en egen hymne som er komponert av Abdiel Jiménez. Hymnen er inspirert av temaet og panamanske rytmer.  

 

 

Forventinger

Så hva kan man forvente i løpet av Verdensungdomsdagene?

– Søvnmangel, vonde føtter, opplevelser og minner for livet og vennskap som varer evig. Noen finner til og med kjærligheten på WYD. Hva som helst kan skje, svarer tursjefen. 

Ja, det var ikke en kort liste. Det blir utrolig spennende å følge med på Verdensungdomsdagene i Panama 2019. 

IMG_2569.JPG

FULLT PROGRAM: Det ser ut til at de norske pilegrimene har mye å glede seg til! Foto: Ivan Vu

 

Se også: