Klart for ny helgen og nye salige

Vatikanet, 15.1.2019 (KI/KAP/Sala Stampa) – Den 15. januar 2019 mottok pave Frans Helligkåringskongregasjonens prefekt, kardinal Giovanni Angelo Becciu, i en privat audiens. Under audiensen ga paven kongregasjonen autorisasjon til å promulgere i alt fire nye dekreter:

Ett dekret godkjenner et mirakel på forbønn av en salig, noe som åpner veien for en snarlig helligkåring. Det gjelder:

  • Den salige Margareta Bays (bildet), sveitsisk legkvinne i erkebispedømmet Lausanne-Genève-Fribourg og medlem av den sekulære fransiskanerordenen (Ordo Franciscanus Sæcularis – OFS), født den 8. september 1815 i Pierraz i kantonen Fribourg i Sveits, død den 27. juni 1879 i Siviriez i kantonen Fribourg i Sveits, saligkåret den 29. oktober 1995.

Ett dekret anerkjenner martyriet til fjorten personer som ble drept «av hat til troen» (in odium fidei), noe som gir dem tittelen Venerabilis («Ærverdige») og kan lede til en snarlig saligkåring. Dette gjelder:

  • Guds tjenere Isabel Lacaba Andía (ordensnavn: María del Carmen) og tretten ledsagere, spanske ordenssøstre i konsepsjonistordenen (Ordo Immaculatæ Conceptionis – OIC), drept av hat til troen i Spania i 1936.

I tillegg har to personer fått sine «heroiske dyder» anerkjent og blitt erklært Venerabilis («Ærverdige»), noe som betyr at bare et mirakel på deres forbønn gjenstår før de kan saligkåres. Det gjelder:

  • Guds tjenerinne Anna Kaworek, polsk medgrunnlegger av kongregasjonen Mikaelssøstre («Søstre av St. Mikael erkeengelen») (Zgromadzenie Sióstr Świętego Michała Archanioła – CSSMA), født den 18. juni 1872 i Biedrzychowice i Głogówek i Polen, død den 30. desember 1936 i Miejsce Piastowe i Krosno i Polen.
  • Guds tjenerinne Maria Consuelo Sanjurjo Santos (ordensnavn María Soledad), puertorikansk ordenssøster i kongregasjonen «Marias tjenerinner i syketjenesten» (sp: Siervas de María, Ministras de los enfermos) (Institutum Servarum Mariæ Infirmis Ministrantium – S.de M.), født den 15. november 1892 i Arecibo i Puerto Rico, død den 23. april 1973 i San Juan de Puerto Rico i Puerto Rico.

Kathpress / Sala Stampa / Katolsk Informasjonstjeneste (Oslo) (pe)