Lærerik og inspirerende fasteretrett med kardinal Arborelius

DSC_1735.jpg

IKKE HVERDAGSKOST: Det er ikke hverdagskost for St. Paul menighet i Bergen å få besøk av en kardinal. 

 

Mellom åtti og nitti troende var samlet den 15. – 17. mars i St. Paul menighet i Bergen, for å delta på fasteretrett med kardinal Anders Arborelius

Tekst: Ewa Bivand.
Foto: Hoang Van Nguyen
Først publisert på bergen.katolsk.no

 

De som forventet pomp, prakt og purpur ble nok skuffet. Det var først og fremst karmelittmunken Arborelius som ledet retretten. Med tanker fra Augustin, fra både den Store og den Lille Therese og fra Johannes av Korset. Og med bønn til den Hellige Ånd.

 

DSC_8666.jpg

GA TID: Retretten ga tid til å lytte, be, delta i messer og andakter og være sammen i stillhet.

 

Tre retrettsøkter

Det er ikke mulig kort å gjengi budskapet fra tre retrettsøkter. Hver og en av deltakerne sitter sikkert igjen med litt forskjellige tanker som ble viktige for ham eller henne. Å leve i Guds nærvær her og nå innebærer å se Gud i Skaperverket, i naturen og våre medmennesker; det betyr å åpne seg for Guds nåde, for Guds kjærlighet og å si «ja, la din vilje skje». Amen.  Å leve i Guds nærvær er å huske at vi er kalt til hellighet og til å helliggjøre det miljøet vi lever i. Dette er vår misjon og det er et stort ansvar. Særlig i et land som Norge hvor katolikker er få, og der vi gir vitnesbyrd om det vi, som katolikker, står for. Tro, håp og kjærlighet, de tre teologale dydene, gir oss styrke, og er våre redskaper i relasjonen med Gud og medmennesker.

DSC_8440 (2).jpg

POMP, PRAKT OG PURPUR: De som forventet at kardinalbesøket skulle bestå av pomp, prakt og purpur, ble skuffet, da det var først og fremst karmelittmunken Arborelius som ledet retretten.

 

Omgjøres til bønn

Det er troens, håpets og kjærlighetens språk som forener oss i vår menighet på tvers av vår bakgrunn. Og det er verdt å nevne at deltakere i retretten har sin opprinnelse fra mange ulike språk og land. På det praktiske plan er det viktig å være bevisst at alt kan omgjøres til bønn og til Guds nådegave, til og med irritasjon ved å stå i kø kan omgjøres til takknemlighet for et uventet ekstra øyeblikk til å be. Å spre godhet, sannhet og glede er vår oppgave.

 

IMG-20190317-WA0023.jpg

TRE RETRETTSØKTER: Fasteretretten bestod av tre økter, og inntrykkene er mange.

 

Bygge fellesskap

Retretten ga oss tid til å lytte, til å be sammen og til å være sammen også i stillheten. Det var god tid til å tenke gjennom det vi hadde hørt fra Arborelius, delta i messer og andakter og få mulighet til å skrifte. Retretten var også en anledning til å bygge fellesskap i bønn og i praktisk arbeid. Det er på sin plass å takke eritreisk, filippinsk og vietnamesisk gruppe, samt Marialegionen for lunsj på lørdag og kirkekaffe på søndag og legkarmelitter for deres praktisk hjelp ved gjennomføringen. Og takk til alle deltakere med bakgrunn fra minst seksten land.

 

IMG-20190317-WA0014.jpg

VELLYKKET RETRETT: Deltagerne på retretten hadde bakgrunn fra minst seksten forskjellige land, og det var en anledning til å bygge fellesskap bønn og praktisk arbeid.

 

Les også:

 

Les på polsk