Kardinal Pell dømt til seks år for overgrep

 

 

Kardinal George Pell (77) er i en domstol i Melbourne dømt til seks års fengsel for voldtekt og andre overgrep mot to korgutter i 1996 og 1997.

Pell er den mest høytstående katolske geistlige som er dømt for overgrep mot barn. Tre år og åtte måneder av dommen er ubetinget.

Pells advokater har anket dommen. Anken skal opp for høring i ankedomstolen i høyesteretten i delstaten Victoria. Pell selv nekter for å ha begått overgrepene.

 
Grovt tillitsbrudd

Under onsdagens straffeutmåling fortalte dommer Peter Kidd at Pell drev med maktmisbruk, tillitsbrudd og grov seksuell misbruk av mindreårige i flere år.

– Ofrene dine hadde tillit til deg. Dette skapte et ekstremt ujevnt maktforhold som du utnyttet på det groveste, sa dommeren.

– Du utviste likegyldighet til ofrenes lidelser. Ved et tilfelle ba du offeret slutte å gråte. Det du gjorde var så motbydelig, at det er vanskelig å forestille seg at du kan ha dratt nytelse av det, sa Kidd. 

Ofrene var 12 og 13 år gamle da overgrepene skjedde.

I straffeutmålingen vektla Kidd imidlertid også Pells høye alder og at gjentakelsesfaren er lav. Det bidro til at Pell kun fikk seks års fengsel, der strafferammen var 50 år.

Vatikanet har sagt at de har «den ytterste respekt» for Australias rettsvesen etter å ha mottatt «den smertefulle nyheten» om dommen mot Pell. Samtidig har Vatikanet påpekt at kardinalen har rett til å både forsvare seg og anke dommen. 

(©NTB)

 

Les mer