Orgelklang til glede i St. Gudmund menighet

Innvielse orgel St. Gudmund Jessheim.jpeg

ORGELKLANG TIL GLEDE: Innvielsen av det nye orgelet i St. Gudmund menighet på Jessheim tok sted 3. mars av biskop Bernt Eidsvig.

 

St. Gudmund kirke på Jessheim er bygget med et romslig galleri for kor, orgel og musikere. Det tåler vekten av et kirkeorgel, og det er rikelig plass i høyden. Tak og vegger i denne delen av kirken reflekterer lyden bra. Med dette ligger det til rette for kirkemusikalsk utøvelse.

Tekst: Helge Landmark/katolsk.no

 

Nytt pipeorgel

Siden kirken ble vigslet i 2016, har menigheten tatt i bruk et lånt pipeorgel av minste størrelse, i tillegg til et gammelt elektronorgel, som fulgte med fra menighetens midlertidige lokaler. Dette var ingen permanent løsning, så i januar 2018 ble det gjort vedtak om å begynne innsamling til et nytt pipeorgel. Få dager etter ble orgelet i sognekirken St. Martin i Lagerlechfeld, en landsby noen mil vest for München, lagt ut for salg i forbindelse med ombygging av kirken. Det ca. 40 år gamle instrumentet så ut til å passe godt inn i St. Gudmund kirke. Besiktigelse og prøvespill bekreftet at dette var en sjelden anledning til å overta et kvalitetsorgel, som passer både med hensyn til størrelse og design. For å komme andre interessenter i forkjøpet, ble det raskt gjort beslutning om kjøp.

Nytt orgel St. Gudmud2.jpeg

INSIRASJON OG GLEDE: Instrumentet er til inspirasjon og glede for alle som verdsetter ekte orgelklang.

 

Brukt, men allikevel kvalitet

En orgelsak kan ofte ta lang tid med planlegging, finansiering, innhenting av anbud, leveringstid osv. I dette tilfellet ble saken løst nesten før den kom i gang, men finansieringen er ikke fullført. Det er uansett grunn til å gratulere St. Gudmund menighet som benyttet en unik sjanse. Det var et heldig sammentreff av tid og omstendigheter. At det koster under det halve av hva et nytt orgel ville kostet, bør også være nevnt. Siden nytt orgel ikke var økonomisk realistisk i overskuelig fremtid, var det ikke urimelig å undersøke på bruktmarkedet. Og man fikk noe av det beste en kunne få tak i. Man lot seg ikke forlede til å kjøpe noe digitalt, som på flere måter er til hinder for kirkemusikalsk utvikling.


Ekte orgelklang

Lagerlechfeldt 007-kopi.jpgOrgelet er bygget av firmaet Sandtner i Dillingen a.d. Donau, og ble innviet 13.03.1977 i St. Martin. Det har 18 stemmer (piperekker). Alle tekniske funksjoner er mekaniske, det gir driftssikkerhet og lang levetid. Selv om orgelet er nøkternt i størrelse og utstyr, gir det mulighet for variert og fargerikt spill i liturgien. I St. Gudmund ser det ut som om det er bygget for denne kirken. Fra tidligere har jeg, som orgelkonsulent, meget gode erfaringer med firmaet Sandtner.

 

I desember ble orgelet demontert og brakt til verksted for teknisk gjennomgang, og på nyåret 2019 ble det fraktet til Jessheim og St. Gudmund kirke, for montering og klanglig justering. Dette gjøres av firmaet Georg Weishaupt Meisterwerkstätte für Orgelbau. Et heldig sammentreff er at orgelbygger Georg Weishaupt i sin tid var med å bygge dette orgelet. Når instrumentet nå er på plass i St. Gudmund, vil det være en inspirasjon ikke bare for organisten og menighetens sang, men for enhver som verdsetter ekte orgelklang, og som gleder seg når musikken og liturgien løfter hverandre.

I nye omgivelser.JPG

PASSER INN: Orgelet passer så godt inn i St. Gudmund kirke at en skulle tro det var laget for akkurat denne menigheten.