Nasjonalt portforbud etter at over 180 er drept i kirke- og hotellangrep på Sri Lanka

 

Angrepene fordømmes av verdensledere

 

Myndighetene på Sri Lanka innfører portforbud etter åtte angrep mot kirker og hoteller. Over 180 mennesker er drept. Myndighetene omtaler angrepene som terror.

 
Tekst: NTB-AP-AFP

 

Portforbudet gjelder med umiddelbar virkning og skal vare fram til klokken 6 mandag morgen, uttalte forsvarsminister Ruwan Wijewardena etter at det åttende angrepet fant sted søndag, flere timer etter de første angrepene.

Myndighetene har også sperret tilgang til sosiale medier.

Det foreligger så langt ingen opplysninger om drepte eller sårede i det åttende angrepet, som fant sted i forstaden Orugodawatta nord for hovedstaden. Like før ble angrep nummer sju bekreftet mot et lite hotell i Dehiwala sør i hovedstaden. Der ble to personer drept.

Ved 12-tiden norsk tid søndag var det bekreftede tallet på minst 187 drepte etter dagens åtte angrep. Tolv av dem var utenlandske statsborgere, opplyser myndighetene.

En sykehuskilde opplyste tidligere søndag at amerikanske, britiske og nederlandske statsborgere er blant de drepte. Ubekreftede meldinger går ut på at danske statsborgere kan være blant de drepte eller de nærmere 500 som er såret, men dansk UD har ikke fått bekreftet opplysningene.

Også Norge jobber med å få oversikt.

– Den norske ambassaden i Colombo arbeider for å få klarhet i om nordmenn er rammet i forbindelse med eksplosjonene på Sri Lanka, sier Utenriksdepartementets pressetalsperson Per Bardalen Wiggen til NTB.

 

vx6uKWDE21E.jpg

STOR AKSJON:Utenfor St. Anthony's Shrine sikrer nå militære redningsmannskapene og de pårørende som kommer til kirken for å søke trøst og be. Foto: REUTERS/Dinuka Liyanawatte

 
Terror

Kirken St. Anthony's Shrine i Colombo, St. Sebastian's Church i Negombo like nord for hovedstaden og Zion Church i Batticaloa øst på øya, samt de tre femstjernershotellene Shangri La, Cinnamon Grand og Kingsbury i den sentrale delen av Colombo, ble rammet i de seks første eksplosjonene søndag

Det er mistanke om at eksplosjonene i to av de tre kirkene ble utført av selvmordsbombere, ifølge tjenestepersonen.

Forsvarsminister Ruwan Wijewardena omtaler angrepene som terror.

 
Advarsel

Landets øverste politisjef hadde ti dager i forveien sendt ut nasjonalt varsel om risiko for mulige selvmordsangrep, ifølge dokumenter som AFP har fått tilgang til.

– Utenlandsk etterretning har meldt at NTJ (National Thowheeth Jama'ath) planlegger å gjennomføre selvmordsangrep mot viktige kirker og den indiske ambassaden i Colombo, het det i varselet.

NTJ er en radikal muslimsk gruppe på Sri Lanka som fikk oppmerksomhet i fjor da den ble koblet til ødeleggelse av buddhist-statuer.

Nærmere 10 prosent av landets befolkning er muslimer og rundt 7 prosent er kristne. 13 prosent er hinduer mens det store flertallet på 70 prosent er buddhister.

Så langt har ingen uttalt at de sto bak søndagens angrep.

Øystaten var i 37 år preget av en brutal borgerkrig mellom regjeringen og den tamilske LTTE-geriljaen (Tamiltigrene) som ble avsluttet i 2009.

 
– Grusomme scener

Alex Agieleson, som var nær St. Anthony's Shrine i hovedstaden, sier bygninger rundt kirken ristet som følge av eksplosjonen. Et stort antall sårede ble fraktet bort i ambulanser, forteller han.

St. Sebastian's Church i Negombo har på sin Facebook-side lagt ut bilder som viser ødelagte vegger. Taket er blåst bort, og dører og vinduer slått ut.

Statsråd for økonomiske reformer, Harsha de Silva, beskriver det han omtaler som «grusomme scener» ved St. Anthony's Shrine og sier at «mange kroppsdeler ligger strødd utover».

President Maithripala Sirisena ber folk om å beholde roen og bistå myndighetene. Statsminister Ranil Wickremesinghe fordømmer det han kaller «feige» angrep.

 

Verdenssamfunnet fordømmertdba71c7.jpg

Angrepene på Sri Lanka første påskedag fordømmes internasjonalt. Statsminister Erna Solberg (H) kaller angrepene avskyelig.

– Jeg fordømmer på det sterkeste de avskyelige angrepene mot kirker og hoteller på Sri Lanka denne påskemorgen. Mine tanker går til de som er rammet og deres pårørende, skriver Solberg (bildet, t.h., foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB scanpix) på Twitter.

Hennes britiske kollega Theresa May fordømmer også angrepene som fant sted søndag i den tidligere britiske kolonien.

– Voldshandlingene mot kirker og hoteller på Sri Lanka er virkelig avskyelig, og mine tanker går til alle som er berørt på dette tragiske tidspunktet. Vi må stå samlet og forsikre oss om at ingen noen gang skal måtte praktisere sin tro under frykt, skriver May på Twitter.

– Terrorisme, religiøst hat og intoleranse kan ikke tillates å vinne, sier Tysklands regjeringssjef Angela Merkel.

EU-kommisjonens president Jean-Claude Juncker sier han mottok nyheten om angrepene med forskrekkelse og tristhet.

– Mine kondolanser går til de pårørende til ofrene som var samlet i fredfull bønn eller som var kommet for å besøke dette vakre landet, skriver han på Twitter.

 
– Barbarisme

Indias statsminister Narendra Modi fordømmer angrepene i nabolandet på det sterkeste.

– Det finnes ikke noe sted for denne type barbarisme i vår region, skriver han på Twitter.

Også Afghanistan og Pakistan var raskt ute med å fordømme angrepene.

– Å ramme mennesker i bønn er grusomt, sier Afghanistans president Ashraf Ghani, som sender sine kondolanser.

Pakistan bisto i sin tid Sri Lanka med å trene opp landets hærsjefer under borgerkrigen mot LTTE (Tamiltigrene).

 
Trump kondolerer

USAs president Donald Trump kondolerer også etter søndagens angrep, men skriver feilaktig på Twitter at 138 millioner ble drept.

– Kondolanser fra det amerikanske folket til Sri Lankas befolkning etter de grusomme terrorangrepene mot kirker og hoteller som har tatt livet av minst 138 millioner mennesker og såret 600 personer, skriver Trump på Twitter.

Russlands president Vladimir Putin beskriver angrepene som «onde og kyniske». Tyrkias president Recep Tayyip Erdogan kaller eksplosjonene «et angrep på hele menneskeheten», mens Iran fordømmer angrepene på det sterkeste.

Israels president Reuven Rivlin sender kondolanser. Han kaller angrepene på folk i bønn foraktelig.

– Vi er alle Guds barn. Et angrep på én religion er et angrep på oss alle, skriver Rivlin på Twitter.

New Zealands statsminister Jacinda Ardern fordømmer angrepene og trekker linjer til moskéangrepene i Christchurch i forrige måned der 50 mennesker ble drept. Alle har rett til å praktisere sin religion i trygghet, slår hun fast.

 

 

Les mer