Solberg skryter av Caritas Norge

 

ERNA-SKRYT: Statsminister Erna Solberg (H) fikk se arbeidsintegreringen Caritas jobber med og møte flyktninger og innvandrere da hun besøkte Caritas Ressurssenter i Oslo fredag. Her med Norma Perez Brisbois (i midten) og Oana Andreea Petreaca (t.h.). Foto: Sunniva Tønsberg Gaski / NTB scanpix

 

Caritas gjør en viktig innsats med å hjelpe innvandrere i jobb, men også med å fortelle om når de bør vurdere å dra hjem, mener statsminister Erna Solberg (H).

Det var statsministeren selv som i sin tid åpnet Caritas Ressurssenter i Storgata i Oslo. Fredag tok hun turen innom på ny for å lære mer om arbeidet den katolske hjelpeorganisasjonen gjør med å integrere og hjelpe flyktninger og arbeidsinnvandrere med å få jobb.

Over 20 000 mennesker besøkte senteret i fjor. De fikk veiledning og hjelp til å skrive søknader og CV og til å forberede seg på jobbintervju. På en vanlig dag kommer omkring 40 personer til veiledningstjenesten samtidig som det gjennomføres fire norskkurs med omtrent 80 deltagere.

Solberg skryter av innsatsen Caritas gjør og mener organisasjonen er viktig for en stor gruppe arbeidsinnvandrere og asylsøkere som kommer til landet.

– Jeg syns det er veldig spennende at Den katolske kirke de siste årene har begynt å gjøre mer av sitt hjelpearbeid her i Norge. For mange av dem som kommer til Norge, er Den katolske kirkes frivillige innsats noe de er knyttet til fra sine hjemland, sier hun til NTB.

 
Norskkurs

Under fredagens besøk fikk statsministeren blant annet besøke organisasjonens norskkurs og jobbsøkerkurs, samt møte noen av organisasjonens frivillige.

Hjelp til selvhjelp-prinsippet står sentralt for Caritas' integreringsmetode. Innvandrere kan både delta på aktiviteter og få hjelp, samtidig som de selv får være frivillige ved andre tilbud og på den måten også hjelper andre.

Prinsippet minner om den nye integreringsstrategien regjeringen lanserte i fjor, der språk, jobb og deltakelse var nøkkelordene. Arbeids- og sosialminister Anniken Hauglie (H) fulgte tidligere i år opp da hun blant annet tok til orde for å innføre krav om norskkurs for innvandrere som mottar sosialhjelp.

Solberg har varslet at dette kravet trolig delvis vil være på plass allerede i 2020.

 

GODT MOTTATT: Statsminister Erna Solberg (H) besøker Caritas Ressurssenter i Oslo. Her tas hun i mot av generalsekretær Martha Rubiano Skretteberg. Foto: Sunniva Tønsberg Gaski / NTB scanpix

 

Tøft arbeidsmarked

Selv om hun mener Caritas gjør en viktig innsats med å få folk i jobb, framhever statsministeren også innsatsen deres med å informere og rådgi innvandrere og asylsøkere om hvorvidt det i det hele tatt er mulig for dem å etablere seg i Norge.

– De gjør en viktig jobb med å veilede folk som kommer hit som flyktninger og asylsøkere om hvordan det norske samfunnet er, men de er også viktige for dem som kommer som arbeidsinnvandrere med forhåpninger om jobb, sier statsministeren.

– Dette er forhåpninger de kanskje ikke vil få oppfylt fordi de ikke har de kvalifikasjonene som trengs i vårt arbeidsmarked, og da hjelper Caritas med å gi veiledning også om at man kanskje bør tenke på å reise hjem igjen, fordi Norge ikke oppfyller de forhåpningene man har, sier Solberg.

 

(©NTB)