500 år siden Leonardo da Vinci døde

 

DaVinci.jpg
 
 

500 år har gått siden oppfinneren, maleren, skulptøren og forskeren Leonardo da Vinci døde, noe som markeres både i Frankrike og Italia.

 

Tekst: NTB-AFP

WpwZF1DYpsg.jpg

Frankrikes president Emmanuel Macron og hans italienske kollega Sergio Mattarella (bilde t.h., foto: REUTERS/Philippe Wojazer) innledet torsdag hyllesten av det italienske renessansemennesket i Amboise, den franske byen der han døde 2. mai 1519 og ligger gravlagt.

Leonardo da Vinci ble 67 år gammel, men knapt noe menneske har noensinne banet større vei innen kunst og forskning enn ham.

Macron og Salvini ankom med helikopter til de lille øya i elva Loire, der Leonardos gravsted ligger og de to presidentene la ned blomster på graven.

 
Unntakstilstand

I den søvnige småbyen hersket det full unntakstilstand, av frykt for demonstrasjoner fra protestbevegelsen Gule vester. All trafikk i en radius på 5 kilometer var forbudt, og flere titall biler var tauet bort før de to presidentene og deres følge landet.

Etter besøket ved graven fortsatte Macron og Salvini til lunsj i Clos Luce, det overdådige herskapshuset der Leonardo de siste tre årene av livet levde på invitasjon av Frankrikes kong Frans den første. Det var også i dette huset han døde.

 

abLOs6Us4nU.jpg

GENIETS SISTE HJEM: Frankrikes president Emmanuel Macron, hans kone Brigitte Macron, Italias president Sergio Mattarella og hans datter Laura Mattarella besøker Chateau du Clos, Leonardo da Vincis siste hjem, i anledning 500-årsmarkeringen for renessansemaleren og vitenskapsmannens død 2. mai 1519. Foto: REUTERS/Philippe Wojazer

 
Anstrengt forhold

Frankrike og Italia har i flere måneder hatt et anstrengt forhold, ikke minst som følge av at Italias visestatsminister Luigi Di Maio i februar besøkte Gule vester og ga sin støtte til den franske protestbevegelsen.

Leonardos beslutning om å bosette seg i Frankrike, dit han også tok med seg noen av de andre mest kjente maleriene sine, har også vært en kime til strid mellom de to land.

Fem av italienerens mest kjente malerier, blant dem «Mona Lisa», samt 22 tegninger henger i dag i Louvre-museet i Paris, som også har bedt Italia om å få låne noen av de øvrige 15 maleriene han etterlot seg til en utstilling senere i år.

Dette har angivelig ikke vært lett, ettersom mange italienere mener Leonardos kunst hører hjemme hos dem, ikke i Frankrike.

 

Les mer om Leonardo da Vinci