Bli med på familiedag hos Dominikanerinnene på Sta. Katarinahjemmet

 

IMG_0425.jpeg

FAMILIEDAG: – En familiedag er en dag der hele familien kan komme og være sammen i en kristen sammenheng, sier sr. Ane-Elisabet Røer OP.

 

Lørdag 25. mai inviterer Sta. Katarinahjemmet til familiedag. Søstrene åpner dørene for at familier og ektepar, store og små kan tilbringe en dag sammen: De kan bli kjent med andre i en lignende situasjon og reflektere sammen over viktige spørsmål, slik som for eksempel hvordan det er å oppdra barn i tro og hvilke utfordringer barn som vokser opp som unge kristne har. 

 

 

Tekst: Kathrine Låver.
Foto: Petter Stocke-Nicolaisen

 

Arrangementet virker spennende, og måtte granskes nærmere: Sr. Ane-Elisabet Røer OP er ivrig etter å gi et bedre innblikk i hva en familiedag i en kristen kontekst er.  

– En familiedag er en dag der hele familien kan komme og være sammen i en kristen sammenheng. Foreldre kan møte andre foreldre, og snakke om de utfordringene de møter i hverdagen i forhold til troen. Barna får trosundervisning og lek, sier sr. Ane-Elisabet fra Katarinahjemmet. 

– Hvorfor arrangerer dere familiedag?

– I denne sammenhengen er det fellesskapet UngOP som ønsket å arrangere en familiedag og det er de som utgjør drivkraften bak det hele. Vi stiller kun med lokaler og hjelper med det praktiske.

UngOP er et fellesskap for unge voksne i alderen 18 til 35. Gruppen består av unge kvinner og menn rundt om i Norge. Til felles har de et ønske om å leve sitt kristenliv i dominikansk ånd ved å følge mottoet contemplata aliis tradere: å bringe til andre frukten av ens bønn og fordypning. Gruppen er tilknyttet Katarinahjemmet, og møtes der to ganger per år.

– Hvordan ble ideen til?

– Ideen om en familiedag vokste opp under et møte vi hadde med gruppen nå på vårparten. Et viktig prinsipp i et dominikansk liv er ikke bare å se behovene i tiden og samfunnet vi lever i, men også å forsøke å møte disse behovene. Da behovet for en familiedag ble nevnt eksplisitt, oppfordret vi derfor de unge til å ta tak i dette konkrete behovet. Slik sett er denne familiedagen det første misjonsoppdraget for UngOP. Det er to av medlemmene, et ungt ektepar, som står for programmet, Filipe og Teresa Alves, mens andre fra gruppen bidrar blant annet med program for barna. Vi søstre bistår med lokaler og praktisk hjelp og vil også være noe synlige iløpet av under dagen. 

– Har dere arrangert familiedag før?

– Ja, Katarinahjemmet har for en tid tilbake arrangert en familiedag. Vi har tenkt tanken om å arrangere det igjen, men har ikke hatt mulighet. Den forrige familiedagen var ganske annerledes enn hvordan det vil bli denne gangen. Sist var det vi søstre som sto for alt. Nå arrangeres familiedagen av ektepar, og for ektepar/familier. Det gir en annen styrke til det som formidles, når de som formidler har førstehåndskunnskap. På den kommende familiedagen er vi så heldige at et ektepar med lang fartstid, som er rik på erfaringer, har sagt seg villig til å lede refleksjonsdelene.

 

Program

(Det er eget program for barna)

Kl. 11.00 – Velkomst, presentasjon av programmet og praktisk info

Kl. 11.15 – Refleksjon 1: Kommunikasjon i ekteskap

Kl.12.00 – Lunsj

Kl. 13.15 – Refleksjon 2 (vitnesbyrd): Å vokse opp i tro, og oppdragelse av troende barn i dag.

Kl.14.15 – Kaffepause og snacks

Kl. 14.00 – Fortsettelse av Refleksjon 2

Kl. 15.30 – Kaffepause og snacks

Kl. 16.00 – Refleksjon 3 (vitnesbyrd): Hvordan er det å være ung kristen i dag? Hvordan har min familie hjulpet meg?

Kl.16.45 – Kaffepause og snacks

Kl. 17.00 – Tid for tilbakemelding og mingling

Kl 17.30 – Avslutning og farvel

Kl. 18.00 – Mulighet for Messe & Vesper st. Dominikus kirke

 

Programmet er delt i tre. Den første omhandler kommunikasjon i ekteskapet, den andre om oppdragelse av barn i troen. Siste del er et vitnesbyrd fra en ung person som reflekterer over det å vokse opp som kristen idag og hvordan familien har vært til hjelp gjennom oppveksten.

– Med det siste vitnesbyrdet av en ung kristen, gis foreldrene et innblikk i hvordan det kan oppleves å vokse opp som kristen i Norge i dag, samtidig som foreldrene får mulighet til å fokusere på hvordan de best mulig kan oppdra barn i troen.  

– Dere skal ha et eget opplegg for barna? Hva vil det bli?

– Akkurat hva programmet blir for barna, må bestemmes ut ifra alderen på de som kommer. Det er derfor vi gjerne vil at foreldrene oppgir alderen når de melder seg på, slik at vi lager et program tilpasset aldersgruppen. Det kommer nok uansett til å inneholde litt trosundervisning, men de skal ikke kun sitte stille, det blir også lek, lover sr. Ane-Elisabet.

– Hva ønsker du at de som deltar sitter igjen med?

– Selv håper jeg at de som velger å delta, sitter igjen med en bedre forståelse for hvordan de kan svare på trosutfordringene barna og de selv møter i hverdagen. Forhåpentlig vil dagen også styrke familiene i troen og trosfellesskapet dem imellom. Bygges det vennskap og nettverk mellom familiene, ville det også være veldig fint. I slike vennskap og nettverk vil familiene kunne utveksle erfaringer og hjelpe hverandre gjennom de trosutfordringer de møter i dagens verden. 

Høres ut som en dag vel verdt å merke av i kalenderen!

Praktisk info:

Bindende påmeldingsfristen er innen 16. mai, som gjøres til: vokseritroen@gmail.com (husk å skrive antall familiemedlemmer som kommer, og alder på barna). 

Pris: 150 per familie (Betales med VIPPS til 98637296 ved påmelding. Refunderes ikke ved anmelding etter den 20. mai).

Tidspunkt er lørdag 25. mai 2019 med oppmøte kl. 11.00

Sted: Sta. Katarinahjemmet, Gjørstadsgate 9, 0367 Oslo