Brannen i Notre-Dame har ført til kraftig blyforurensning

 

KW-pTj50sLU.jpg
STORE KONSEKVENSER: Da Notre-Dame brant 15. april, smeltet varmen taket på katedralen. Det har etterlatt store mengder bly i nærliggende områder. Foto:REUTERS/Philippe Wojazer
 
 

Det smeltede taket på Notre-Dame har ført til ekstremt høye blynivåer på plassen utenfor katedralen og veiene i nærheten.

Politiet i Paris opplyser at blynivået er målt til mellom 10 og 20 gram per kilo jord, mellom 32 og 65 ganger over det anbefalte nivået fra franske helsemyndigheter. Områdene nærmest katedralen er for tiden sperret av.

I torsdagens uttalelse skriver politiet at hovedfaren er blystøv som kan legge seg på overflatene i nærliggende hjem og forretningsbygg. For å hindre blyforgiftning anbefaler myndighetene grundig vask av boligene i området med klut, og at barn og gravide kvinner vasker hendene ofte.

Katedralens tak var laget av hundrevis av tonn med blyplater lagt ut over et rammeverk i tre. Store deler av blyet i taket både på hoveddelen av katedralen og kirkespiret som kollapset, smeltet under brannen og ble spredt i nærområdet.

(©NTB)

 

Les mer om Notre-Dame