Pave Frans ba bulgarere åpne døren for migranter

 

Pave Frans på reise i Bulgaria og Makedonia 

9MOnaft-9qw.jpg
APOSTOLISK BESØK: Pave Frans innledet sitt besøk til Bulgaria og Makedonia søndag 5. mai. Her tas han imot av statsminister Boyko Borisov og en bukett bulgarske barn i nasjonaldrakt. Foto:REUTERS/Yara Nardi
 
 

Pave Frans har innledet et besøk Bulgaria, Europas fattigste land der innvandringsmotstanden er stor.

Under det to dager lange oppholdet skal paven blant ha samtaler med statsminister Boyko Borisov og besøke et flyktningmottak.

Sentrum-høyrepolitikeren Borisov leder en koalisjonsregjering med tre innvandringsfiendtlige partier. Bulgaria har blant annet foreslått at EU skal stenge sine grenser helt for immigranter og har selv rullet ut piggtrådgjerder langs grensen mot Tyrkia.

Dette skjer samtidig med at Bulgaria er det land i verden flest statsborgere forlater, ifølge FN . Dersom utflyttingen fortsetter i samme takt, vil dagens befolkning på 7 millioner krympe til 5,4 millioner i 2050.

Pavens budskap til Borisov og bulgarerne var krystallklart:

– Til alle bulgarere, som er kjent med dramaet emigrasjon, foreslår jeg respektfullt at dere ikke lukker øynene og hjertet, men i tråd med deres beste tradisjon strekker ut en hånd til dem som banker på døren, sa han. ZRae6yAe2W8.jpg

Paven skal iløpet av besøket også ta opp Den katolske kirkes kompliserte forhold til den ortodokse kirken i Bulgaria. Søndag møtte han Neofit av Bulgaria, patriark og overhode i den bulgarske ortodokse kirke og metropolitt av Sofia eparki (bilde t.h, foto: Vatican Media/Scanpix).

Bulgaria, som ble medlem av EU i 2007, er unionens fattigste land. Minstepensjonister må klare seg med 1.850 kroner i måneden, mens arbeidere har en gjennomsnittslønn ned mot 5.600 kroner.

(©NTB)
 

Les også: