For første gang på 500 år: Nytt kloster i svenske Östergötland

 

Faksimile.jpg

FAKSIMILE: Det skal opprettes nytt munkekloster i den svenske byen Motala. Faksimile: SVT Öst

 

 

Skjermbilde 2019-06-14 kl. 15.20.38.jpg

Östergötland, området i Sverige mellom Vättern og Østersjøen sør for Stockholm, har gjennom tidene vært et sentrum for klostre i Sverige. Nå styrkes det ytterligere.

For første gang på 500 år skal det nå bygges et kloster for munker i denne svenske landsdelen. Fransiskanerklostret Gråbröderna i Jönköping har fått i oppdrag å bygge et kloster i Motala, en by ved Vättern, Sveriges nest største innsjø. Derfor er den gamle misjonskirken midt i Motala blitt kjøpt opp.

Equmenia-forsamlingen, som til nå har holdt til i kirken, flytter i stedet til nybygde lokaler nær Motalas Varamobadet, Nordens lengste innsjø-sandstrand. Gråbrødrene skal bygge om kirken etter katolsk skikk, med blant annet skriftestoler, og de skal flytte på kirkens orgel.  

 

  • Se innslag på Svensk TV her

 

Avgjøres i Gdansk

I kirkens menighetssal skal det bli boliger for de brødrene som flytter inn. Tanken er at de etterhvert skal bli seks stykker, de første vil antagelig komme fra klosteret i Jönköping, men hvem det blir, avgjør kirkens provinsminister i polske Gdansk. Klosteret skal stå ferdig ved årsskiftet.

– Det er behov for klosteret som støtte til nonneklosteret i Vadstena og ved Omberg, forklarer pater Joseph Maria Nilsson.

 

Åndelig søken

– Søstrene forteller selv at det er veldig mange som besøker dem og spør etter en prest. Dette er et slikt område som oppmuntrer til intensiv åndelig søken. Klosteret vil også være kirke for de fire katolske gruppene som allerede er i Motala.

 

Se og hør om munkene som har sine egen Youtube-kanal i videoen under

 

  • Se også innslag på Svensk TV her