Ny kloster-dokumentar: Filmet norsk abbed i tre år

 

Abbed Varden: – Vi ville at filmen skulle formidle noe reelt

Nick Hamer @ work_MGL0166.jpeg

KAMERA I KIRKEN: Regissør Nick Hamer (t.v. med kamera) har fulgt abbed Erik Varden (midten, bak alteret) og hans medbrødre ved Mount St Bernard Abbey i tre år for å lage dokumentaren «Outside the city». Foto: Br. Martin Horwath   

 

 • Se trailer av filmen «Outside the city» nederst i saken!  
 • Få siste nytt om filmen på Facebook

 

Filmskaper Nick Hamer har samarbeidet med brødrene på Mount St Bernard Abbey og p. Erik Varden i tre år. – Vi håper at dokumentaren «Outside the city» kan arte seg som en utstrakt hånd, en hånd utstrakt i vennskap, sier den første norske abbeden siden reformasjonen. 

 

Tekst: Petter T. Stocke-Nicolaisen

FILMPLAKAT: «Outside the city» 

FILMPLAKAT Outside the city.jpgCistercienserklosteret fra 1835 ligger like landlig som fredelig til i East Midlands, ikke langt unna storbyene Birmingham og Nottingham. Her ute mellom grønne enger velger brødrene stillhet fremfor støy; de lever livet i et annet tempo – og med et annet mål for tilværelsen – enn i den flimrende urbanitet. Den er ikke orientert mot det dennesidige, men mot det på hin side. Dette fascinerte filmskaper Nick Hamer.

– Jeg er spesielt interessert i å formidle historier, som har åndelighet i sin kjerne, sier han og forteller at han synes det er fantastisk å være uavhengig filmskaper:

– Oppgaven min er i bunn og grunn å forfølge mine interesser – og min nysgjerrighet – og å være oppmerksom på og lidenskapelig opptatt av det jeg finner på veien. Ofte legger jeg ut på lange vandringer, og kan bruke flere år på å fullføre en film.

Den Leicester-baserte regissør Hamer har arbeidet med den 85 minutter lange dokumentaren «Outside the city» om klosterlivet på Mount St Bernard Abbey i tre år.

– Har du sett filmen, abbed Erik Varden?

– Joda, hele kommuniteten har sett filmen i flere utgaver, fra kladdestadiet til den nå ferdige versjon. Vi har gjennom hele prosessen ført en konstruktiv samtale med Nick Hamer, som alltid har vært åpen for brødrenes bemerkninger og forslag, også for deres kritikk. Det er tross alt vårt liv filmen handler om! Så det er viktig at vi kjenner oss igjen, sier nordmannen fra Degernes i Østfold. Han trådte inn i klosteret i 2002 og ble valgt til brødrenes abbed i april 2015.

 

Ønsket ikke kloster-klisjé

Ifølge regissøren vil filmen ha premiere til høsten, først på internasjonale filmfestivaler, deretter på kino og så på TV og diverse video-plattformer. 

– Hvordan opplevde du det å se en film om deg selv og dine medbrødre, abbed Varden?

– Siden prosjektet har vært en integrert del av vårt liv så lenge, kan jeg ikke si vi føler noen stor spenning. Vi er simpelthen tilfreds med resultatet. Et prinsipp vi etablerte på et tidlig stadium, var at filmen ikke skulle føre konstruerte scener. Det skulle ikke være sekvenser med pittoresk kappekledde, koreograferte munker vandrende inn i solnedgangen kun for estetikkens skyld. Vi ville at filmen skulle formidle noe reelt. Og det har Nick lykkes med, sier p. Varden, som mener at regissør Hamer er en ypperlig fagmann begavet med «kunstnerteft». Abbeden setter pris på at han tok seg tid, først til å begripe logikken i brødrenes liv innenfra, så til å følge det tålmodig, måned etter måned, år etter år. 

Outside the city 6.jpeg

– Hvorfor takket dere ja til å samarbeide med regissør Nick Hamer?

– Et helt års samtaler lå forut for filmingen, som så tok bortimot tre år. Det kan kanskje overraske, men jeg får stadig forespørsler fra mennesker som ønsker å bruke klosteret som utgangspunkt for foto- eller filmprosjekter. Da Nick først meldte seg, oppmuntret jeg ham ikke… . Han tok dog kontakt igjen, og spurte om å få treffes. Så jeg sa ja — og hadde satt av en halvtime, tror jeg, til samtalen; men vi endte med å prate i to timer. Det var åpenbart at han var oppriktig interessert, godt motivert og vitebegjærlig. Jeg gav ham en del litteratur å lese, forteller abbed Varden. Hamer studerte omhyggelig, og kom tilbake med flere spørsmål.  Etterhvert introduserte abbed Varden regissør Hamer for abbedens råd, som var velvillig innstilt til prosjektet.

– Neste stadium var at Nick fremla sine planer for hele kommuniteten. Vi ble sammen enige om noe vesentlig: Vi ville at han skulle komme og leve sammen med oss en stund, uten kamera, rett og slett for at vi skulle få lære hverandre bedre å kjenne. Så Nick fikk lov av sin kone og to barn til å tilbringe en uke i klosterets novisiat, der han fulgte vår døgnrytme i bønn, fellesliv og arbeid dag og natt. Først deretter gav kommuniteten sitt tilsagn. Det ligger med andre ord en dyp tillit til grunn for dette filmprosjektet, en tillit som har modnet over tid. Derfor våger jeg å tro at resultatet uttrykker noe vesentlig. Det er så altfor lett å fremstille klosterlivet på en måte som er banal! Det er en tendens Nicks film, etter min mening, er salig fri for, fremhever abbed Varden.

 

VITNESBYRD: Br. Liam og p. Erik Varden. Foto: regissør Nick Hamer  

Outside the city 10.jpegVitnesbyrd på dødsleiet

Hamer kontaktet brødrene allerede i september 2014. Etter den tid har han vandret ut og inn av klosteret med kamera over skulderen i håp om å fange essensen i deres tilværelse.

– Hvordan vil abbeden beskrive samarbeidet?

– Det har vært tillitsbasert, preget av respekt og varmt vennskap. Nick er blitt som et ekstramedlem av vårt fellesskap, sier p. Varden.

Filmen begynner med et vitnesbyrd, som også forekommer i traileren. Det viser br. Liam, på dødsleiet før jul i 2018.

– Br. Liam og Nick var blitt gode venner. Da jeg skjønte at br. Liam lå for døden, informerte jeg Nick og inviterte ham til å avlegge et siste besøk. ‘La kameraet ligge utenfor’, sa jeg; ‘kom som en venn, for å ta avskjed.’ Men jeg la til at jeg ikke ville ha noe imot at han etterhvert filmet, såfremt br. Liam selv var stemt for det. Det viste det seg at han var, beretter p. Varden, som beskriver hvordan noe usedvanlig kom i stand på denne måten, noe sterkt og vakkert:

– Å høre et menneske si, med så stor fred, ‘nå skal jeg snart dø’; å høre ham tillegge: ‘Alt jeg er og har, det gir jeg Vårherre’, og å vite at dette sies kun tolv timer før han faktisk utåndet — det er noe storartet. Det forteller mye om både livets og dødens verdighet, sier p. Varden, som legger til at episoden illustrerer nærheten som oppstod mellom munkene og filmskaperen.  

 

Outside the city 5.jpeg

VIKTIG OG VAKKERT: Abbed Erik Varden mener regissør Nick Hamer klarer å formidle noe av storheten og skjønnheten i monastisk liv, et liv som på samme tid er radikalt menneskelig og radikalt evighetspreget. Br. William svinger røkelseskaret. Foto: regissør Nick Hamer

 

Nick Hamer.jpg Peker mot troens mysterium

På den tre år lange vandringen sammen med brødrene ved Mount St Bernard Abbey har filmskaper Hamer (bilde t.h.) oppdaget en dypere sannhet om fornyelsens natur. Han er blitt påminnet hvor skjørt livet er og alle tings forgjengelighet, men at det likevel finnes håp.

– Døden og livet er to sider av samme sak; der ting forråtner, vokser nye ting frem. Fornyelse kommer av forfall. Jeg har forsøkt å fange dette temaet i filmen, sier Hamer.

TYKT TYNT-brygg: Regissør Hamer, abbed Varden og klosterets
største kjendis, trappistølet Tynt Meadow. Foto: Br. Martin Horwath 

Nick Hamer @ work _MGL0309.jpeg

– Hva håper du og dine medbrødre å oppnå med dokumentaren, abbed Varden?

– På et tidlig tidspunkt i samtalen med Nick, før filmingen begynte, sa jeg en dag til ham: ‘Skal det bli noe av dette, må filmen handle om det som det hele faktisk handler om!’ Nick ble tenksom, og spurte så, ‘Jesus?’ Jeg svarte, ‘Ja, til syvende og sist.’ ‘Godt!’, sa han. Vi var på samme bølgelengde. Hovedhensikten er altså å peke mot det troens mysterium vårt klosterliv orienterer seg mot. På samme tid ønsker vi å gi interesserte anledning til å finne ut hvordan vårt liv arter seg. Vi konstaterer at mange er sympatisk innstilt til klosterliv, men ofte mangler grunnleggende kunnskap om hva et slikt liv betyr. Ikke minst i forbindelse med lanseringen av vårt bryggeri — som jo har gjort klosteret kjent i … nye kretser — har vi støtt på et stort og velvillig vitebegjær. Så vi håper at filmen kan arte seg som en utstrakt hånd, en hånd utstrakt i vennskap.

– Hvordan føles det å være abbed og filmstjerne in spe?

– Nå, det er nok ikke noe stjernepreg over dette! Tvert imot tror jeg filmen viser munkens forankring i det enkle, det reelle, også i det sommetider mørke. Det er ingen heroisk fantasi som kommer til uttrykk, snarere en iakttagelse av et liv som streber mot å leve i størst mulig sannhet — for slik å bli mottagelig for løftene Herren gir den sannhetstro, løfter om salighet og glede i evighet, men også her og nå, midt i det timelige livs forviklinger, utfordringer og overraskelser,sier p. Varden som mener Nick Hamer klarer å formidle noe av storheten og skjønnheten i monastisk liv, et liv som på samme tid er radikalt menneskelig og radikalt evighetspreget.

– Jeg håper seerne etterhvert vil vise seg å mene det samme!

 

Se traileren av «Outside the city»

ALLSIDIG FILMMAKER: Les mer om regissør Nick Hamer på nettsiden intrepidmedia.co.uk. Følg også filmen på Facebook

 

Les mer på katolsk.no

 

KLOSTER OG KRAFTVERK: Fra klosteret ser man utover vidstrakte
engelskemarker mot modernitetens monument: kjernekraftverket.
Foto: regissør Nick Hamer 

 Outside the city 3.jpegFakta: Mount Saint Bernard Abbey

 • Cistercienserkloster grunnlagt i 1835
 • Ligger i East Midlands, England, ikke langt unna Birmingham og Nottingham
 • Eiendommen ble i sin tid skjenket av Ambrose Lisle March Phillipps de Lisle (1809 – 1878), en engelsk konvertitt som ønsket å re-introdusere klostertradisjonen i England.
 • I 1844 ble dagens hovedbygning reist etter tegning av den kjente arkitekten Augustus Welby Pugin og donasjoner fra jarlen av Shrewsbury.
 • I 1848 ble Mount Saint Bernard anerkjent som abbedi med den første engelske abbed, Dom Bernard Palmer, siden reformasjonen.
 • Brødrene driver egen klosterbutikk, der de selger bøker, egen honning, keramikk og trosgjenstander.
 • De har eget gjestehus og gudstjenester som er åpen for offentligheten.
 • Les mer på klosterets nettside.

 

Outside the city 11.jpeg

NOVISEN OG ABBEDEN: Br Timothy, Mount St Bernard Abbeys syd-afrikanske novise, sammen med abbed Erik Varden (t.v.). Foto: regissør Nick Hamer 

 

Fakta: Abbed Erik Varden O.C.S.O.

 • Født 13. mai 1974, kommer fra Degernes i Østfold
 • Juni 1993: Opptatt i Den katolske kirkes fulle fellesskap av daværende Dom Markus Bernt Eidsvig (nå biskop av Oslo katolske bispedømme) i Klosterneuburg.
 • Doktorgrad i kirkehistorie fra St. John's College, Cambridge.
 • April 2002: Trådte inn i Mount Saint Bernard Abbey, England. Ikledt 15. oktober samme år
 • Juli 2011: Presteviet i Mount Saint Bernard Abbey av biskop McMahon
 • April 2015: Valgt til abbed for Mount Saint Bernard Abbey