Pave Frans inviterer Putin

 
BESØK FRA ØST: Pave Frans vil ta imot Putin i Vatikanet 4. juli. Foto: REUTERS/Remo Casilli
 

 

Tekst: NTB-AFP

 

– Den hellige fader vil ta imot Russlands president Vladimir Putin 4. juli, sier Vatikanets midlertidige talsmann Alessandro Gisotti i en uttalelse.

Det er foreløpig uklart hva paven og Putin vil holde samtaler om.

Putin fikk audiens hos paven også i 2013 og 2015. Møtet i 2015 ble særdeles utfordrende, da paven gjentatte ganger oppfordret til en slutt på konflikten mellom Ukraina og Russland.

I tillegg har paven og Putin diskutert krigen i Syria, forfølgelsen av kristne i Russland og forholdet mellom Den katolske kirke og ortodokse kirke.

Paven har tidligere kritisert flere europeiske land og USA, som han mener bærer ved til bålet når de selger våpen til krigsrammede områder.

– Grunnen til at det er så mange kriger i verden er at rike Europa og USA selger våpen, som brukes til å drepe barn og drepe mennesker, sa han i april.

Uten tilgang til disse våpnene ville det ikke vært krig i land som Afghanistan, Jemen og Syria, mener den katolske kirkens leder. Russland er en av de sentrale støttespillerne til Syrias president Bashar al-Assad.

Krigen, som ble utløst av at fredelige demonstrasjoner mot Assads regime ble slått ned på med hard hånd, har ifølge den syriske eksilgruppa Syrian Observatory for Human Rights (SOHR) hittil kostet over 350.000 mennesker livet.