80 år siden: Be for fred!

 

Due.jpg

 

«Be for fred. Hat fører til ødeleggelser, lidelser og død», sa pave Frans under denne ukens onsdagsaudiens og minnet om at det på søndag er 80 år siden andre verdenskrig brøt ut.

 

Søndag 1. september er det 80 år siden utbruddet av den andre verdenskrig, da Nazi-Tyskland angrep og invaderte Polen. Med tanke på dette ba pave Frans, under sine hilsener til de polske pilegrimene i audiensen onsdag 28. august, om bønn for fred.

Fred må råde

«La oss be for fred så disse hatefulle tragiske hendelsene aldri vil gjenta seg», sa paven til pilegrimene og minnet om at det i helgen er 80 år siden krigsutbruddet. «La oss be til Gud om at fred vil råde i menneskenes, familienes og samfunnenes hjerter,» sa pave Frans ifølge Vatican News.

 

Pilegrimer.jpg ALDRI MER: Tragiske hendelser må ikke få gjenta seg, sa pave Frans til pilegrimer under onsdagsaudiensen. Tyske og polske biskoper har et felles opprop under markeringen av at det er 80 år siden utbruddet av andre verdenskrig.

 

* Søndag 1. september vil den polske diaspora i Norge minnes ofrene og de polske krigsheltene. I Oslo samles polske troende og andre på Vestre Gravlund kl. 13.00 for å minnes og for å be for dem som ga livet til forsvar for Polen. Kl 14.30 feires det messe i St. Olav domkirke.

 

Også Den katolske kirke i Polen og i Tyskland har i et felles opprop samlet seg om bønn for krigens ofre og for fred. Ved 80 års markeringen for krigsutbruddet ønsker biskopene i begge land å offentliggjøre et felles budskap, slik erkebiskopen av Katowice, Wiktor Skworc, kunngjorde denne uken i den sørpolske byen Czestochowa. Det felles oppropet og den felles minneserklæringen skal be for fred og være «til inspirasjon for vår felles samtid og fremtid».

 

En truet verdi

Samtidig vil Polens biskoper førstkommende søndag i sine katedraler be for krigsofrene og for fred, slik den polske bispekonferansen kunngjorde onsdag denne uken etter deres møte i Czestochowa. Utbruddet av andre verdenskrig var en av de mest tragiske hendelsene i Europas og verdens historie. Erkebiskop Skworc understreker at «fred er den grunnleggende verdien som er mest truet i dag.  Derfor trenger vi våre felles stemmer og vårt felles kall for fred.» Polen var det første offeret for andre verdenskrig.

 

Med tyske Wehrmachts angrep på Polen den 1. september 1939 startet andre verdenskrig. Polens president Andrzej Duda, Tysklands president Frank-Walter Steinmeier og USAs visepresident Mike Pence deltar i helgens minnemarkering i Warszawa. President Donald Trump har avlyst besøket på grunn av at orkanen Dorian ventes å treffe Florida med full styrke i helgen.

En rekke europeiske storaviser vil denne helgen ha spesialutgaver om Polen og om utbruddet av andre verdenskrig.