Amazonas: "La oss frykte Gud!"

 

Amazonas.1.brann.jpeg

 

Førstkommende søndag, den 1. september, feires Verdensbønnedagen for skaperverket. Etter angelusbønnen sist søndag ga pave Frans uttrykk for stor uro over skogbrannene som herjer i Amazonas.

 

Også den gresk-ortodokse patriark Bartolomeus I har skrevet et brev om brannene som ryster verden. Patriarken oppfordrer til ansvarlighet i forvaltningen av skaperverket, melder Vatican News.

 

Livsviktig lunge

Etter angelusbønnen ba paven Gud om at brannene i Amazonas må bli slukket snarest mulig:

«Vi er alle urolige for de store brannene som har utviklet seg i Amazonas. Vi ber om at de, ved hjelp av våre alles engasjement, kan temmes så fort som mulig. Denne skogen er en livsviktig lunge for hele vår planet.»

 

Amazonas.2.Frans.jpeg 

LIVSVIKTIG LUNGE: Pave Frans er urolig for skogbrannene i Amazonas

Pave Frans innstiftet den 10. august 2015 en årlig Verdensbønnedag for skaperverket. Dagen feires den 1. september sammen med Den ortodokse kirke.

Paven har fremhevet bønnedagens økumeniske profil og henvist til den ortodokse patriark Bartolomeus og metropolitt Ioannis, som var blant deltagerne under presentasjonen av pavens miljø-encyklika, Laudato Si.

 

Les: Professor mener Laudato Si er vårt beste klimahåp 

 

Klimakampen

Også den gresk-ortodokse patriark Bartolomeus I uttrykker sin uro i et brev. Han beskriver de ekstreme varmebølgene og de ville brannene de siste ukene, som har resultert i millionvis av hektar med ødelagte skoger.

I brevet skriver han videre: «Forskerne advarer oss mot den trusselen mot øko-systemet som disse brannene utgjør. Brannene kan få konsekvenser for flere generasjoner fremover. Trær er avgjørende for klodens fremtid, for vår overlevelse. De er ikke bare verdifulle på grunn av deres ytre skjønnhet, eller fordi de gir en kommersiell fordel, men de er helt vesentlige i kampen mot klimaforandringer. Å plante flere trær er prisverdig, men å motvirke at det blir færre trær er kanskje det mest prekære tiltaket for å motvirke global oppvarming.»

 

Hittil i år er det registrert 75.000 branner i regnskogen i Amazonas. Det er en økning på 85 prosent, ifølge tall fra Brasils institutt for romforskning (Inpe), gjengitt av BBC.

 

Ekstreme fenomener

«Selv om denne globale brannkrisen ikke helt eller utelukkende er en følge av, eller en årsak til, klimaforandringer, så opplever verden nå uten tvil konsekvensene av de akutte og forferdelige følgene av det økende nivået på utslipp av CO2. Disse ekstreme fenomenene tvinger oss til å ta hensyn til naturens grunnleggende sårbarhet, våre begrensede ressurser og skaperverkets unike hellighet», skriver patriarken.

Bartolomeus I melder at patriarkatet den 1. september vil publisere en encyklika som beskriver de siste 30 års ulike initiativ og aktiviteter.

«Vi ber for alle dem som trues eller rammes av branner i alle deler av verden. Vi ber for alle troende og alle mennesker av god vilje som vil tenke over vår livsførsel, hva og hvordan vi konsumerer og hvordan vi prioriterer, med liturgiens ord: La oss vokte våre steg. La oss frykte Gud!», heter det ifølge Vatican News.

 

FN advarer

Også FNs generalsekretær, den portugisiske politikeren og katolikken António Guterres, advarer mot dramatisk klimakrise.

-Verden står overfor en dramatisk klimakrise, sa han da han gjestet G7-toppmøtet denne uken. I september er han vert for FNs klimatoppmøte i New York.

 

Amazonas.3.Guterres.jpg

DRAMATISK UTVIKLING: FNs generalsekretær Antonio Guterres oppfordrer verdens ledere til å kutte mer i klimagassutslippene. FOTO: FN

 

Må kutte mer

António Guterres oppfordrer lederne som kommer til klimatoppmøtet om en snau måned, til å bli enige om å kutte mer i klimagassutslippene enn det de har lovet i Parisavtalen fra 2015. FN-lederen sa at smeltingen av Grønlandsisen er dramatisk og at årene 2015 til 2019 er de fem varmeste som er målt noensinne.

– Vi ligger mye dårligere an enn vi gjorde i Paris. Det er tvingende nødvendig at landene blir enige om å gå lenger enn det som ble lovet i Paris, sa Guterres da han kom på besøk på siste dag av G7-toppmøtet i Biarritz mandag 25. august.

 

Plante trær

Guterres sa at skogplanting er nødvendig «for å bevare denne universelle arven, som er avgjørende for velferden til verdens befolkning».

En plan om nyplanting av skog må godkjennes av Brasil og av urfolksgruppene som bor i Amazonas. (Vatican News og ©NTB)

 

Les om miljøencyklikaen Laudato Si’

 

Les mer på engelsk