Australia: Pells anke avvist

 

 

 pell.jpg

ANKEN BLE AVVIST: Siste mulighet for den overgrepsdømte kardinal George Pell er nå å anke til Australias høyesterett. Foto: CNA

 

En domstol i Australia har avvist kardinal George Pells anke over dommen på seks års fengsel for seksuelle overgrep mot to mindreårige gutter.

 

Anken ble avvist med et flertall på to mot én onsdag. De to dommerne som stadfestet dommen sa at de «ikke opplevde tvil» om dommens premisser, ifølge BBC.

 

Vurderer anke

Advokatene hans antar at de kommer til å anke avgjørelsen til Australias høyesterett.

Pells (78) ansikt var uttrykksløst da avgjørelsen ble lest opp onsdag for en fullsatt rettssal i Melbourne, men han bøyde hodet kort tid senere, melder BBC. Han hadde på seg en prestekrage, men ikke kardinalringen.

Funnet skyldig

Den australske kardinalen anket dommen på seks års fengsel etter at han i mars ble funnet skyldig i voldtekt og andre overgrep mot to altergutter i 1996 og 1997, da han var erkebiskop av Melbourne. De to ofrene var da 12 og 13 år gamle. En av dem døde av en overdose i 2014.

Pell har hele tiden hevdet sin uskyld. Han har uttrykt at dommen i mars var urettferdig, og at det ikke har vært tilstrekkelig bevis for å dømme ham ut over rimelig tvil.

Pell anket dommen og en ny rettsforhandling i saken fant sted i Victoria States høyesterett i Melbourne i juni. Domstolen avviste altså onsdag anken.

 

Skuffet

Pells advokater sier til BBC at Pell var «skuffet» over ankeavvisningen. De vurderer nå om de skal anke avgjørelsen inn for Australias høyesterett. Det er imidlertid ikke gitt at anken vil gå igjennom til landets høyeste domstol. Blir dommen stående, vil Pell tidligst bli prøveløslatt i oktober 2022.

Australias katolske bispekonferanse sier at de godtar rettens avgjørelse, men at dommen «vil være urovekkende for mange mennesker».  De understreker Kirkens forpliktelse til å forebygge og håndtere overgrep, ifølge BBC.

Pell er den mest høytstående katolske geistlige som er dømt for overgrep mot barn. Det er sendt gjentatte oppfordringer til Vatikanet om at Pell må fratas sin status som kardinal.

Australias statsminister Scott Morrison sier til media at Pell sannsynligvis vil bli fratatt sin «Order of Australia»-orden. (NTB/BBC)