Ministrant-NM: St. Paul og St. Olav vant

 

Ministrant.1.jpg

KONSENTRASJON: Ministranter ikler p. Khiem Duc Nguyen messehagel til finalen

 

 

Knivskarp konkurranse og alle lagene fortjente streng tatt seieren i helgens NM i ministrering, men vinnerne ble til slutt juniorlaget fra St. Paul og seniorlaget til St. Olav domkirkemenighet.

 

Tekst og fotos: Marion Norum Spæren

 

Torsdag den 15. august, festdagen for Marias opptagelse til himmelen, begynte ministrant-NM for fullt. Dagen besto av ulike spennende aktiviteter. Blant dem var et rebusløp hvor ministrantene fikk testet sine teoretiske og praktiske kunnskaper.

Rebusløpet besto av 11 ulike stasjoner. Ministrantene skulle blant annet gjengi messens ledd og oppbygning, betegnelsene for messeutstyret, prestens bekledning for messefeiringen, synge messen og dens ulike ledd, samt mye mer. Fredagen ble ministrantene testet i teoretiske kunnskaper, og det var quiz som sto på agendaen.

 

Alvoret og gleden går hånd i hånd

Liturgi handler om rett lovprisning. Gjennom ministrant-NM får ministrantene oppleve nettopp dette. De får et lite innblikk i at liturgien er hellig og ærbødig. De får se med egne øyne at alt i messen har en betydning og et formål. Ministrant-NM kombinerer gleden av å få delta og iveren etter å vinne med alvoret om å tilbe Gud på en respektfull og fin måte. For å vinne kreves det ikke bare at man ministrerer på en fin måte, men at man i tillegg har mye kunnskap. Ikke bare er det en fordel i konkurransen, men ytterst nødvendig. For å huske på alt dette, pugger og hører barna hverandre. For det er ikke bare det å gjøre det bra som betyr noe, de skal vinne.

 

Ministrant2.2.jpg

TEAMWORK: Juniorministrantene fra St. Olav domkirkemenighet forsøker etter beste evne å presentere messens rekkefølge bit for bit.

 

Finalen står for tur

Lørdag den 17. august var det endelig tid for den etterlengtede finalen ved St. Josephs kirke. Etter flere dager med praktiske og teoretiske tester og forberedelser var ministrantene ivrige, men nervøse for finalen. Det var lik eksamensnerver hos barna, og de la æren sin i å tjene Gud best og finest mulig i messen.

Juniorene

Først ut i ilden var juniorministrantene. Av dem, var laget fra St. Paul i Bergen først ut. Deretter deltok laget fra St. Olav domkirkemenighet i Oslo, St. Ansgar i Kristiansand og St. Svithun i Stavanger. Hvert lag skulle ministrere under messens innledende og avsluttende riter. Alle lagene var flinke og profesjonelle. Man kunne lett se at dette var noe de kjent og noe de kunne veldig godt. Etter tøff konkurranse og poeng både fra rebusløpet og finalen endte seieren omsider hos juniorlaget fra St. Paul. Andreplassen gikk derimot til St. Ansgar, og tredjeplassen var delt mellom St. Ansgars første lag og laget fra St. Olav domkirkemenighet. Femteplassen gikk til laget fra St. Svithun i Stavanger.

 

Seniorene


Videre sto seniorlagene for tur. Da var det laget fra St. Paul i Bergen, St. Olav i Oslo, og et blandet lag med deltakere fra St. Gudmund i Jessheim, St. Laurentius i Drammen og St. Olav i Tønsberg. De var alle sammen veldig flinke. Laget fra St. Olav i Oslo imponerte med å synge Sanctus, som er den latinske hymnen for hellig, under eukaristiens liturgi. Etter en slik god innsats og engasjement fra alle deltakerne så fortjente alle lagene å reise hjem med førsteplassen. Likevel, var det slik at dommerne måtte velge en vinner. Da falt beslutningen på laget på laget fra St. Olav domkirkemenighet. På andreplass kom laget fra St. Paul i Bergen, og tredjeplassen gikk til det blandede laget med deltakere fra St. Laurentius i Drammen, St. Gudmund i Jessheim og St. Olav i Tønsberg.

Ministrant.3.jpg

VERDIG: Ministranter i prosesjon etter finalemessen

 

Det beste med Ministrant NM

Det fineste med NM er å få se gleden over å få bidra til liturgien. Man får virkelig se at det er mange flinke barn og unge, som streber etter å tjene Gud på en fin måte, særlig som ministrant. Ikke bare er det en hjelp til å gjøre messen finere, det er som Aileen fra St. Laurentius sa, det er stas å få bidra. Og det er det aller viktigste. Kanskje det er du, eller noen du kjenner som skal være med på å kjempe om førsteplassen neste år?

  

Tre i farta under NM

Aileen.jpg

 

Aileen Nguyen, 13 år, fra St. Laurentius menighet i Drammen

Hvorfor valgte du å bli ministrant?

-Jeg valgte å bli ministrant fordi pater spurte meg om det. I tillegg synes jeg at det er interessant. Jeg fikk lyst etter at jeg så broren min ministrere.

Hvordan er det å være ministrant?

-Det er veldig stas.

Hva gjorde at du hadde lyst til å delta på ministrant NM?

-Jeg har vært med i både 2016 og 2017. Jeg ville være med igjen fordi jeg ville prøve å vinne gullkorset.

 

 

Saga.jpg

 

Saga Elisabeth Lövström, 17 år, fra St. Sunniva menighet i Molde

Hvor lenge har du vært ministrant?

-Jeg har vært ministrant i to år.

Hva ser du frem til denne helgen?

-Jeg ser frem til å få tjene Gud, spesielt som ministrant.

Gjør ministrantene i menigheten din noe hyggelig sammen?

-Ja, det gjør vi. Vi møtes en gang i måneden, eller annen hver måned, og har en ministranthelg. Da spiser vi noe godt og tilbringer tid sammen.

 

Johannes.jpg

 

Johannes Olav Eliasson, 16 år, fra St. Olav domkirkemenighet i Oslo

Hvorfor valgte du å bli ministrant?

-Først så var det moren min som introduserte meg for ministreringen. Da opplevde jeg at det var en fin måte å tjene Gud på, og jeg ønsket selv å tjene Gud slik.

Hva er det beste med å ministrere?

-Når man selv får delta i messen så går den fortere og blir mer spennende. Før var det kjedeligere å delta i messen, men når man ministrerer så blir det mer interessant. I tillegg lærer man mye nytt som ministrant. Man må lære seg hva ting heter og det som har med liturgien å gjøre, så det er veldig lærerikt.

Tror du at dere kommer til å vinne?

-Jeg er veldig usikker på hvem som kommer til å vinne. I finalen konkurrerte vi blant annet mot laget fra St. Paul i Bergen, et blandet lag med ministranter fra St. Laurentius, St. Gudmund og St. Olav i Tønsberg, og vi gjorde alle noen feil. Derfor tror jeg at vi ligger ganske likt, så jeg er usikker på hvem som kommer til å vinne.