Vellykket valfart til Mariaholm

Valfart.1.jpegLADE PILEGRIMER: Stor oppslutning om helgens valfart til Mariaholm. Fra v: Ewa Sącińska, p. Anthony Erragudi, Dominika Horeczy og Magdalena Paluch 

 

Helgens valfart til Mariaholm, den 35. i rekken, ble en flott opplevelse for samtlige 160 deltagere. Motto for valfarten var fra salme 139: «Herre, Du gransker og kjenner meg».

 

Foto: Dominika Horeczy og Ewa Sącińska

 Valfart5.jpeg

MESSE: I Mariakirken i Askim.

 

 

Det var St. Maria menighet i Askim som arrangerte valfarten til Mariaholm lørdag 24. august.

  

50 år

Årets valfart falt sammen med NUKs 50 års jubileumsfeiring av Mariaholm samme dag.

Den første vandringen av denne typen ble arrangert i 1985, på et tidspunkt da ingen ennå visste hvordan Polen og Øst-Europa skulle utvikle seg få år senere. Pilegrimsferden blir arrangert så nær 15. august som mulig.

For katolikker over hele verden er 15. august høytidsdagen for Jomfru Marias himmelferd. Denne dagen ble valgt som tidspunkt for den første vandringen, som i seg selv ble en sterk minnemarkering av presten og martyren Jerzy Popiełuszko (1947-1984), som ble drept i et attentat 19. oktober året før, altså 1984.

Valfart.2.jpeg

PÅ VEI: Forventningsfulle pilegrimer

 

Årlig hyldest

På denne måten er valfarten også en årlig hyldest til denne martyren, som ble saligkåret av pave Benedikt XVI den 6. juni 2010. Det står en byste av Popiełuszko ved Mariaholm.

 

Valfarten til Mariaholm ble forberedt av St. Maria menighet i Askim. Valfarten ble ledet av p. Zbigniew Iwański og p. Grzegorz Chojnacki.

 

Mange språk

 Lørdagsprogrammet inkluderte messe i Mariakirken i Askim, andakt ved Mariakilden bak Hovin kirke, bønn ved statuen av den salige Jerzy Popieluszko (1947-1984), messe i kapellet på Mariaholm og et måltid med polske delikatesser.

 

Som tidligere år, deltok mange pilegrimer fra Askim og fra Oslo. Våre polske troende var i flertall blant deltakerne, men det var også deltagere fra blant andre Norge og Litauen. Rosenkransen ble bedt på flere språk.

 Valfart4.jpeg

BESPISNING: Rikt tilbud av blant andre lekre polske retter

 

Fantastisk

 Ewa Sącińska deltok i den 25 kilometer lange valfarten for første gang.

-Til å begynne med var jeg bekymret for om jeg skulle klare å gå hele distansen. Men så tenkte jeg at det ikke bare er jeg som går, men jeg bæres også av fellesskapet. Stemningen underveis var fantastisk, alle ville hjelpe de andre. Vi hadde et fantastisk vertskap i Askim. Jeg ble imponert over prestene, spesielt de eldre prestene. P. Zbigniew Iwański og p. Gerald Filak; de var fulle av energi og humør. Vi ble båret frem av troen på Guds mor og en vilje av takknemlighet. Sangen bar oss også underveis, det var vakre sanger som vi sang under hele valfarten, forteller Ewa.