Nå lanseres filmen om biskop-elekt Vardens kloster

 

Premiere på film om livet på biskop-elekt av Trondheim Erik Vardens kloster

Monks 3.jpg

NOVISEN OG ABBEDEN: Br Timothy, Mount St Bernard Abbeys syd-afrikanske novise, sammen med biskop-elekt og abbed Erik Varden (t.v.). Foto: regissør Nick Hamer 

 

Denne uke er det verdenspremiere på feature-dokumentaren om trappistmunkene på biskop-elekt Erik Vardens kloster Mount Saint Bernard Abbey.

 

VITNESBYRD: Br. Liam og abbed Varden. Foto: regissør Nick Hamer  

Filmskaper Nick Hamer reiser fra Storbritannia til Polen denne uken for å feire filmen Outside the Citys verdenspremiere.

Filmen dokumenterer livet og døden for munkene som bor innenfor klosterets lukkede murer, idet de legger om fra å være tradisjonelle melkebønder til å bli nyskapende ølbryggere. De etablerte i 2018 Storbritannias første trappistbryggeri og har allerede rukket å bli berømt for sitt Tynt Meadow.  

Outside the City vises for første gang på den polske filmfestivalen Off Cinema International Documentary Festival, Poznan, fredag 18. oktober. Filmen ble valgt ut blant 2500 innsendte bidrag, og dem vil konkurrere med 14 andre internasjonale filmer om festivalens prestisjetunge gull-, sølv- og bronseutmerkelse.  

Premieren i Storbritannia er lagt til Cinecity Brighton Film Festival 9. november. Outside the City blir deretter vist på uavhengige kinoer i Storbritannia fra og med desember.  

 

Se Outside the Citys trailer 

 

FILMPLAKAT: Outside the city 

OTC one sheet.jpg

Fikk leseliste og adgang 

Outside the City har vært en lang reise for filmskaper Nick Hamer:

– Jeg har arbeidet med denne filen i fire år nå. Jeg hørte første gang om klosteret mens jeg arbeidet med min forrige film, Dear Albert, som handler om å fri seg fra stoffavhengighet. Mange lokale stoffavhengige drar til klosteret på åndelig retrett, og noen av dem nevnte det for meg. Jeg dro dit og fant stedet svært fascinerende. Umiddelbart slo det ned i meg at jeg måtte utforske muligheten for å lage en film der, sier Hamer.

Å få adgang til dette private og lukkede fellesskapet, var ikke lett. Da Hamer kontaktet abbed – og nå også biskop-elekt av Trondheim – Erik Varden, så sendte han ham en lang leseliste:

– Det var min forberedelse til en 18 måneder lang samtale, som inkluderte «å leve som munk» i klosteret i en uke og lange perioder med stillhet og bønn. Vi sto opp for å be første bønn kl. 3 om natten, forteller Hamer.

Etter en avstemming blant brødrene, ble Hamer invitert til å filme der i ett år.

– Selv om vi har hatt filmteam her før, var dette noe ganske annet. Tidligere hadde filmingen vært konsentrert til en dag eller to, men Nick fikk en helt usedvanlig fri tilgang til klosteret og fellesskapet, sier p. Joseph, Mount Saint Bernard Abbeys prior.  

Nick Hamer forteller videre:

– Filmen handler om både liv og død, om fornyelsens sanne natur og hva det betyr å leve et spirituelt liv. Det er et intimt portrett av et unikt samfunn og viser hvordan to av de eldste brødrene, fr. William Strahan og p. Hilary Costello, dør og gravlegges.  

 

 

 

 

cameraman_midlands.jpg
Om filmskaper Nick Hamer

Hamer er en britisk filmprodusent/regissør. Hans arbeider er vist av kjente kringkastere, på internasjonale filmfestivaler og uavhengige kinoer. Hamers første film Dear Albert ble lansert i 2014. Han etablerte Intrepid Media i 2004 for å produsere dokumentarer.

 

 

 

Mount St Bernard Abbey.jpg

Om Mount Saint Bernard Abbey

Mount Saint Bernard Abbey er et kontemplativt cistercienserkloster, som ligger midt i Leicestershires billedskjønne landskap. Kommuniteten bærer vitnesbyrd om et liv i bønn og arbeid, om radikal omvendelse, troskap mot evangeliene, Benedikts regel og Cistercienserordenens konstitusjon og statutter.

 

 
 

UK-Trappist-beer-unveiled-by-Mount-St-Bernard-Abbey_wrbm_large.jpg

Om Tynt Meadow

Tynt Meadow er Storbritannias første trappistøl. Det brygges av munkene på Mount Saint Bernard Abbey i Leicestershire, ett av bare 12 offisielt godkjente trappistbryggerier i verden. Godkjennelse fordrer at du går i lære hos andre trappistbryggere og følger deres tradisjoner. Engelsk hvete, humle og gjær bidrar til Tynt Meadows unike karakter – også sammenlignet med andre typer trappistøl. Ølet er mahogni-farvet med en subtil og varm tone og varig beige hode (skumtopp). Aromaen har preg av mørk sjokolade, lakris og friske fruktsmaker.  Ølet beskrives som fyldig og det er fint balansert mellom mørk sjokolade, pepper og fiken. Avslutningen er varm og tørr.  

 

Les mer

 

Les også

 

AbbedErik1.jpeg

Fakta: Abbed Erik Varden O.C.S.O.

 • Født 13. mai 1974, kommer fra Degernes i Østfold.
 • Juni 1993: Opptatt i Den katolske kirkes fulle fellesskap av daværende Dom Markus Bernt I. Eidsvig (nå biskop av Oslo katolske bispedømme) i Klosterneuburg.
 • Doktorgrad i kirkehistorie fra St. John's College, Cambridge.
 • April 2002: Trådte inn i Mount Saint Bernard Abbey, England (Cistercienserne). Ikledt 15. oktober samme år.
 • Juli 2011: Presteviet i Mount Saint Bernard Abbey av biskop McMahon.
 • April 2015: Valgt til abbed for Mount Saint Bernard Abbey.
 • September 2019 (offentliggjort 1. oktober 2019): Utnevnt til biskop i Trondheim stift av pave Frans, som etterfølger til apostolisk administrator mgr. Bernt I. Eidsvig Can.Reg.

 

Fakta: Mount Saint Bernard Abbey

 • Cistercienserkloster grunnlagt i 1835
 • Ligger i East Midlands, England, ikke langt unna Birmingham og Nottingham
 • Eiendommen ble i sin tid skjenket av Ambrose Lisle March Phillipps de Lisle (1809 – 1878), en engelsk konvertitt som ønsket å re-introdusere klostertradisjonen i England.
 • I 1844 ble dagens hovedbygning reist etter tegning av den kjente arkitekten Augustus Welby Pugin og donasjoner fra jarlen av Shrewsbury.
 • I 1848 ble Mount Saint Bernard anerkjent som abbedi med den første engelske abbed, Dom Bernard Palmer, siden reformasjonen.
 • Brødrene driver egen klosterbutikk, der de selger bøker, egen honning, keramikk og trosgjenstander.
 • De har eget gjestehus og gudstjenester som er åpen for offentligheten.
 • Les mer på klosterets nettside.