Operasjon Dagsverk : – Forferdelig at barn lider for våre mobiler

 

ØKT BEVISSTHET: – OD 2019 fikk meg til å tenke mer på barnearbeid, forteller
He You som arbeidet på restaurant på OD-dagen.

image.jpeg

 

 

 

Torsdag 31. oktober arbeidet mange tusen norske skoleelever for å samle inn penger til Caritas Norges prosjekter i DR Kongo. To av dem ble ansatt i katolsk.no. Her følger deres rapport om Operasjon Dagsverk 2019. 

 

 

 

 

 

 

 
 
Tekst og foto: Jostein Bogdan Wakounig og Anna Rønningen Mosli (bilde t.h.),
elever ved St. Sunniva skoleUnknown 2.jpeg
 

«Til hvilken pris?» det er slagordet til årets Operasjon Dagsverk. Det er ikke vi som må betale de menneskelige lidelsene som får den vestlige økonomiske maskinen til å gå. I år har Caritas og OD startet et samarbeid om å forbedre levekårene for barn og unge i DR Kongo, som nettopp betaler den menneskelige prisen bak vår elektronikk. 

– En oksygentank sender luft ned i gruva, og det hender at vi går tom for oksygen, mens det er noen der nede. Slik beskriver Mwenga tilstandene i gruvene i Kongo. Det er tusenvis av barn som blir tvunget til å jobbe i disse gruvene.  

De blir nødt til å forlate skole og i stedet jobbe i disse livsfarlige gruvene. Faren for å bli knust eller sperret inne er stor, og hver dag er det et barn som dør der inne. Barn som jobber her kan fortelle om at de har sett bestevennen sin bli lemlestet, gruver som raser inn  foran dem og lange dager med lav lønn. Det er en traumatisk opplevelse, og mange barn ruser seg før de går inn i gruven. 

 

I slike gruver arbeider mange av DR Kongos barn og unge 

Unknown-2.png

 

Som alle andre barn har disse barna store drømmer, men disse drømmene får aldri bli virkelighet på et slikt sted. For kvinner er realitetene enda verre; i DR Kongo blir nemlig om lag 50 kvinner voldtatt i timen. Dårlig utviklede helsetjenester gjør en uventet og uønsket graviditet veldig farefull.   

 

Caritas Norge bidrar til at til at barn i DR Kongo kan leke istedenfor å arbeide 

Unknown-3.png

 

Politikere gjør ofte ikke nok for å forebygge barn og unges lidelser, derfor blir det ofte opp til ungdommen selv.  Det er jo nettopp hva Operasjon Dagsverk viser. 

– Det er godt å vite at pengene går til noe godt, det er jo forferdelig at ungdom trenger å streve for oss med livet som innsats, sier Maxim Parmenov Buffet, han er en av mange ungdommer som arbeider på OD-dagen 31. oktober:

Vi så at dagens ungdom er politisk bevisst under alle klimastreikene. Nå viser de nok en gang at de er seg verdens mørkere sider bevisst, forteller Maxim.  

– Jeg har alltid visst at det finnes barnearbeid og slaveri i verden, men OD 2019 fikk meg til å tenke mer på det. Det er viktig for meg at jeg kan bli med på dette, forteller He You som jobber på restaurant på OD-dagen.

– Jeg har også sett mange videoer på YouTube hvor de viser hvor forferdelig det er. 

Caritas Norge sier i en kommentar at  de synes det er helt fantastisk at ungdom velger å gjøre en innsats på OD-dagen.

– Dette er en stor dag for oss, og det er en stor dag for ungdom i DR Kongo. Vi er uendelig takknemlige for alle ungdommer som velger å jobbe på OD-dagen, for vi vet at den solidariteten de viser vil være med på å gi ungdom i DR Kongo en bedre framtid, sier Martha Rubiano Skretteberg  i Caritas Norge.  

Alt i alt kan vi si at Operasjon Dagsverk er et svært nyttig prosjekt, som får med seg tusenvis a ungdommer på hundrevis av skoler til å jobbe for en bedre fremtid for barn og unge i  DR Kongo. 

 

Her står Maxim og jobber i hagen. 

Unknown-1.jpeg

 

Les mer

 

Årets aksjon

  • 40 000 barn og unge arbeider i gruver i DR Kongo for å utvinne mineraler som brukes blant annet i våre mineraler
  • Arbeidsforholdene beskrives som risikable, helseskadelige og lovløse
  • De unge gruvearbeiderne arbeider ofte opptil 16 timer per døgn
  • De tjener pluss/minus 10 dollar per måned
  • Årets OD-aksjon heter «Til hvilken pris?»
  • Den skal gi barnearbeiderne i DR Kongos gruver skolegang, psykososial støtte og trening i å ivareta sine rettigheter og å påvirke samfunnet
  • Prosjektene i DR Kongo drives av Caritas Norge i samarbeid med Caritas DR Kongo
  • Les mer om årets aksjon på disse nettsidene