Premiere på Outside the city: Biskop-elekt Varden vil dele håpet med andre

 

Regissør Nick Hamer om sjansen for norsk visning 

Monks 2.jpeg

VITNESBYRD OM ET KLOSTERLIV I HÅP: – Filmen handler om både liv og død, om fornyelsens sanne natur og hva det betyr å leve et spirituelt liv. Det er et intimt portrett av et unikt samfunn og viser hvordan to av de eldste brødrene, fr. William Strahan og p. Hilary Costello, dør og gravlegges, sier regissør Nick Hamer. Bildet viser br. Liam og biskop-elekt abbed Erik Varden. Foto: regissør Nick Hamer  

 

 

Fredag 18. oktober er det premiere på filmen om biskop-elekt av Trondheim, Erik Vardens kloster Mount Saint Bernard Abbey. – Hvis håpet mine brødre og jeg lever på inspirerer andre til å se at, jo, det er visst håp for dem også, da gleder jeg meg storlig, sier biskop-elekt Varden i anledning visningen under filmfestivalen Off Cinema International Documentary Festival i Poznan, Polen.

 

FILMPLAKAT: Outside the city

3dad06de-565c-40b7-8c99-27c40e7dbe87.jpgTekst: Petter T. Stocke-Nicolaisen

 

Biskop-elekt Varden vil ikke selv være tilstede på premieren, det vil derimot filmskaper Nick Hamer:

– Jeg er spent på Outside the citys premiere! Polen er et vidunderlig katolsk land og jeg er sikker på at filmen blir godt mottatt der. Jeg vil være tilstede sammen med min filmfotograf Kiran Raval  og komponist Dave Hendra. Min siste featuredokumentar Dear Albert ble også vist på denne festivalen. Jeg ble virkelig imponert av det gode oppmøtet og den slående visningssalen. Dessuten er jeg naturligvis spent på hvordan mitt bidrag gjør det i konkurransen med 14 andre kritikerroste internasjonale filmer, sier filmskaper Nick Hamer. Den Leicester-baserte regissøren arbeidet med den 85 minutter lange dokumentaren om klosterlivet på Mount St Bernard Abbey i tre år.

 

Sannferdig og realistisk om håp

Premieren i Storbritannia er lagt til Cinecity Brighton Film Festival 9. november. Outside the City blir deretter vist i Storbritannia fra og med desember.

– Nå er det snart premiere på filmen om livet (og døden) på Mount Saint Bernard Abbey. Du skal ikke til Poznan og Off Cinema International Documentary Festival, men likevel: Har du premierenerver, biskop-elekt og abbed Erik Varden?

– Nå, jeg er vel litt spent, men kan ikke si jeg har nerver. Etter å ha fulgt filmen fra planleggingsstadiet til fullføring, føler jeg meg trygg på at den nå både står og går på egne ben, sier den kommende biskopen av Trondheim.

– Hva ønsker du at filmen skal gi publikum?

– Skal jeg svare med ett ord, vil jeg si: Håp! Klosterlivet bygger på håp: håpet om at Guds nåde, gjennom Kirken, berører mitt liv slik det faktisk er, med alle dets motsigelser, og fører det til helbredende enhet i sannhet; håpet om at alt som skjer, selv det vanskelige og vonde, har en mening som kan bli til velsignelse, bare jeg selv har mot til å vente; håpet om det er mulig å bygge et permanent, nærende fellesskap på tro, forsoning og god vilje; håpet om at døden er en terskel til evig liv, og at vi bæres over den av barmhjertighet i fylde. For oss munker artikuleres håpet på en særskilt måte. Men det som er kjernen i vårt liv, er felleskristent, fellesmenneskelig. Filmen er, vil jeg si, sannferdig og realistisk. Hvis håpet mine brødre og jeg lever på inspirerer andre til å se at, jo, det er visst håp for dem også, da gleder jeg meg storlig!

 

Visninger i Norge

Etter at katolsk.no brakt nyheten om Outside the citys premiere i Poznan og visningsprogram i Storbritannia, har det kommet flere henvendelser om mulige norske visninger.

– Hva er sjansen for at filmen også blir vist for et norsk publikum, regissør Hamer?

– Det ville vært aldeles herlig å kunne vise Outside the city også i Norge, biskop-elekt Vardens hjemland – han er en viktig karakter i filmens fortelling. Filmen blir nå presentert for internasjonale filmfestivaler, og blant dem som vurderer å vise den er Kosmorama Trondheim International Film Festival.

– Ville du vært interessert i å gjennomføre spesialvisninger i for eksempel Oslo, Bergen og Trondheim?

– Ja, spesialvisninger i de tre største norske byene ville vært helt fantastisk. Jeg elsker Norge!

 

 

 

cameraman_midlands.jpg
Om filmskaper Nick Hamer

Hamer er en britisk filmprodusent/regissør. Hans arbeider er vist av kjente kringkastere, på internasjonale filmfestivaler og uavhengige kinoer. Hamers første film Dear Albert ble lansert i 2014. Han etablerte Intrepid Media i 2004 for å produsere dokumentarer.

 

 

 

Mount St Bernard Abbey.jpg

Om Mount Saint Bernard Abbey

Mount Saint Bernard Abbey er et kontemplativt cistercienserkloster, som ligger midt i Leicestershires billedskjønne landskap. Kommuniteten bærer vitnesbyrd om et liv i bønn og arbeid, om radikal omvendelse, troskap mot evangeliene, Benedikts regel og Cistercienserordenens konstitusjon og statutter.

 

 
 

UK-Trappist-beer-unveiled-by-Mount-St-Bernard-Abbey_wrbm_large.jpg

Om Tynt Meadow

Tynt Meadow er Storbritannias første trappistøl. Det brygges av munkene på Mount Saint Bernard Abbey i Leicestershire, ett av bare 12 offisielt godkjente trappistbryggerier i verden. Godkjennelse fordrer at du går i lære hos andre trappistbryggere og følger deres tradisjoner. Engelsk hvete, humle og gjær bidrar til Tynt Meadows unike karakter – også sammenlignet med andre typer trappistøl. Ølet er mahogni-farvet med en subtil og varm tone og varig beige hode (skumtopp). Aromaen har preg av mørk sjokolade, lakris og friske fruktsmaker.  Ølet beskrives som fyldig og det er fint balansert mellom mørk sjokolade, pepper og fiken. Avslutningen er varm og tørr.  

 

Les mer

 

 

AbbedErik1.jpeg

Fakta: Abbed Erik Varden O.C.S.O.

 • Født 13. mai 1974, kommer fra Degernes i Østfold.
 • Juni 1993: Opptatt i Den katolske kirkes fulle fellesskap av daværende Dom Markus Bernt I. Eidsvig (nå biskop av Oslo katolske bispedømme) i Klosterneuburg.
 • Doktorgrad i kirkehistorie fra St. John's College, Cambridge.
 • April 2002: Trådte inn i Mount Saint Bernard Abbey, England (Cistercienserne). Ikledt 15. oktober samme år.
 • Juli 2011: Presteviet i Mount Saint Bernard Abbey av biskop McMahon.
 • April 2015: Valgt til abbed for Mount Saint Bernard Abbey.
 • September 2019 (offentliggjort 1. oktober 2019): Utnevnt til biskop i Trondheim stift av pave Frans, som etterfølger til apostolisk administrator mgr. Bernt I. Eidsvig Can.Reg.

 

Fakta: Mount Saint Bernard Abbey

 • Cistercienserkloster grunnlagt i 1835
 • Ligger i East Midlands, England, ikke langt unna Birmingham og Nottingham
 • Eiendommen ble i sin tid skjenket av Ambrose Lisle March Phillipps de Lisle (1809 – 1878), en engelsk konvertitt som ønsket å re-introdusere klostertradisjonen i England.
 • I 1844 ble dagens hovedbygning reist etter tegning av den kjente arkitekten Augustus Welby Pugin og donasjoner fra jarlen av Shrewsbury.
 • I 1848 ble Mount Saint Bernard anerkjent som abbedi med den første engelske abbed, Dom Bernard Palmer, siden reformasjonen.
 • Brødrene driver egen klosterbutikk, der de selger bøker, egen honning, keramikk og trosgjenstander.
 • De har eget gjestehus og gudstjenester som er åpen for offentligheten.
 • Les mer på klosterets nettside.