Vatikanet: Klart for nye salige, blant dem kardinal Wyszyński

Vatikanet, 3.10.2019 (KI/Zenit/Sala Stampa) – Onsdag ettermiddag den 2. oktober 2019 mottok pave Frans Helligkåringskongregasjonens prefekt, kardinal Giovanni Angelo Becciu, i en privat audiens. Under audiensen ga paven kongregasjonen autorisasjon til å promulgere i alt åtte nye dekreter:

Tre dekreter godkjenner mirakler på forbønn av tre ærverdige, noe som åpner veien for snarlige saligkåringer. Det gjelder:

  • Den ærverdige Stefan Wyszyński (bildet), polsk kardinal og erkebiskop av Gniezno og Warszawa og polsk primas, født den 3. august 1901 i Zuzela i Polen, død den 28. mai 1981 i Warszawa i Polen, ærverdig den 18. desember 2017.
  • Den ærverdige Frans Mottola (it: Francesco), italiensk sekularprest, grunnlegger av sekularinstituttet Oblater av Jesu Hellige Hjerte (Oblati e delle Oblate del Sacro Cuore), født den 3. januar 1901 i Tropea i Italia, død den 29. juni 1969 samme sted, ærverdig den 17. desember 2007.
  • Den ærverdige Alexandra Sabattini (it: Alessandra), italiensk legkvinne, født den 19. august 1961 i Riccione i Italia, død den 2. mai 1984 i Bologna i Italia, ærverdig den 6. mars 2018.

To dekreter anerkjenner martyriet til to personer som ble drept «av hat til troen» (in odium fidei), noe som gir dem tittelen Venerabilis («Ærverdige») og kan lede til snarlige saligkåringer. Dette gjelder:

  • Guds tjener Johannes Roig y Diggle (sp: Juan), spansk legmann, født den 12. mai 1917 i Barcelona i Catalonia i Spania, drept natten mellom den 11. og 12. september 1936 i Gramanet i Catalonia i Spania.
  • Guds tjenerinne Benigna Cardoso da Silva, brasiliansk legkvinne, født den 15. oktober 1928 i Santana do Cariri i Brazil, drept den 24. oktober 1941 samme sted.

I tillegg har tre personer fått sine «heroiske dyder» anerkjent og blitt erklært Venerabilis («Ærverdige»), noe som betyr at bare et mirakel på deres forbønn gjenstår før de kan saligkåres. Det gjelder:

  • Guds tjener Augusto Cesare Bertazzoni, italiensk titularerkebiskop av Temuniana og tidligere biskop av Potenza og Marsico (1930-66), født den 10. januar 1876 i Polesine di Pegognaga i Italia, død den 30. august 1972 i Potenza i Italia.
  • Guds tjener Johannes Ludvig Querbes (fr: Jean-Louis), fransk prest, grunnlegger av kongregasjonen Klerikere av St. Viator (Clercs de Saint-Viateur) eller viatorianere (Congregatio Clericorum Parochialium seu Catechistarum Sancti Viatoris – CSV), født den 21. august 1793 i Lyon i Frankrike, død den 1. september 1859 i Vourles i Frankrike.
  • Guds tjenerinne María Natividad Sánchez Villoria (ordensnavn Francisca del Niño Jesús), spansk ordenssøster hos klarissene (Ordo Sanctæ Claræ – OSC), født den 25. desember 1905 i Fuenteguinaldo i Spania, død den 28. februar 1991 i Salamanca i Spania.

press.vatican.va / Zenit / Katolsk Informasjonstjeneste (Oslo) (pe)