Bok om norsk karteuser: En helt vanlig gutt med et helt uvanlig valg

 

Professor Hans Fredrik Dahl forteller om sin bror Dom Filip

IMG_7851.jpeg

FORSKREKKET: – Da Jac. (senere Dom Filip) kom til familien og fortalte at han ville bli munk, ble vi forskrekket – etterhvert forsto vi hva han ville. Selv om vi bodde fra hverandre i alle år etter at han trådte inn i Karteuserordenen, kom vi hverandre nærmere og nærmere, sier hans bror, professor emeritus Hans Fredrik Dahl. Søndag 10. november lansertes hans bok Tekster fra min bror Dom Filip av St. Olav forlag.    

 

 

«Hvorfor mure seg inne når man kan more seg ute», er klisjé uten humoristisk snert, men i Jac. Dahls tilfelle er den påfallende relevant: Hvorfor valgte en vanlig Oslo-gutt på 23 år å bli karteuserbroder og leve isolert for resten av sitt liv?

 

Tekst og foto: Petter T. Stocke-Nicolaisen

Skjermbilde 2019-11-07 kl. 12.19.33.png

Kanskje finner du svaret i professor emeritus Hans Fredrik Dahls nye bok KARTEUSEREN  – Tekster fra min bror Dom Filip, som kom ut på St. Olav forlag denne høsten. I boken forteller Dahl om sin bror, og han lar for første gang publisere en rekke manus om de myteomspunne karteusernes spiritualitet. Tekstene er oversettelser av Dom Filips foredrag for sine medbrødre i karteuserklosteret i Vermont, USA.

– De er svært gode, og det ville vært synd om de ikke hadde blitt lest av flere enn noen få karteusermunker i et lukket kloster i et fjellandskap langt borte. Jeg har derfor følt det som en forpliktelse å oversette dem, slik at de blir tilgjengelig for familie, hans venner og nå også alle som vil lese boken, sier Hans Fredrik Dahl.

 

 

d4a040b6-4c9d-451b-a438-cd7b3ab3d206.jpegKarteuserne flykter ikke

Jacob Dahl gikk etterhvert til St. Dominikus kloster på Majorstuen, Oslo, der hans åndelige veileder ble p. Hallvard Rieber-Mohn. Dit gikk også Lars Roar Langslet, en annen prominent konvertitt og katolikk, men deres veier ledet i vidt forskjellig retning: Den ene ble en offentlig person par excellence – forfatter, foredragsholder, historiker, statsråd – mens den annen levde et liv isolert fra samfunnet, i kontemplasjon og fellesskap med Gud:

– For noen er det altså en stemme som forteller dem at dette er den riktige veien å gå. Jeg tror at de ved å leve slik, kan realisere et liv som er i enhet med Gud. Det er ikke en flukt, de søker seg ikke vekk fra mislykkethet eller skuffelse over samfunnet eller mennesker: De lever slik for å realisere troen, sånn var det for min bror Jac, som ble Dom Filip (bildet t.h.), sier Hans Fredrik Dahl.

Dom Filip døde  i USA den 8. februar i år, 82 år gammel. 

 

 

 

 

Om Hans Fredrik Dahl  

  • Professor emeritus i medier og kommunikasjon ved Universitetet i Oslo.
  • Har skrevet mange bøker om norsk kultur- og mediehistorie, blant dem NRKs historie i tre bind og Quislings biografi i to.
  • Har vært knyttet til Pax Forlag og var i årene 1977 – 85 kulturredaktør i Dagbladet.
  • I 2005 ga han ut Kalt til stillhet – Min bror Dom Filip