Kirken i Italia: Delt i synet på Salvini

Salvini.jpg

ULIKT SYN I KIRKEN: Partileder Matteo Salvini er kontroversiell. Her fra da partiet Ligaen gjorde et brakvalg i regionvalget Umbria i oktober i sin første valgtest etter at partiet gikk ut av den italienske regjeringen i august. FOTO: REUTERS/Remo Casilli

 

Kirken i Italia synes å være delt i synet på hva slags kontakt man skal ha med en av landets mest fremtredende og profilerte politiske ledere, Matteo Salvini, lederen av det høyreorienterte partiet Lega.

 

Biskop Domenico Mogavero av Mazara del Vallo sier at han ikke tror det vil være enkelt å føre en dialog med Salvini, som i sin tid som visestatsminister og innenriksminister i Italia ble kjent for sin restriktive migrasjonspolitikk.

«Det er mulig man kan samtale med ham. Men jeg tror ikke det er rom for å få til en god debatt. For ifølge ham selv, er man enten for ham eller mot ham,» sier Mogavero i et intervju med storavisen Corriere della Sera denne uken, sitert i nyhetsbyrået kathpress.

For Salvini, som ofte viser seg offentlig med en rosenkrans, handler det først og fremst om «å få frem sin ideologi, som ikke akkurat er på linje med evangeliet, som jo står for en beredvillighet til å ta imot og åpne dører», mener Mogavero.

 

Bør føre dialog

Biskop Mogaveros uttalelser var foranlediget av et intervju kardinal Camillo Ruini ga til Corriere della Sera i helgen.

Ruini sa der at Kirken bør føre en dialog med Salvini, selv om han selv ikke deler Salvinis «rent negative bilde, som viser seg på en del områder.» Kardinal Ruini var leder for Den italienske bispekonferensen fra 1991 til 2007, og var kardinalvikar i bispedømmet Roma. Salvini har ifølge Ruinis vurdering «viktige perspektiver», men de trenger å modnes en del.

«Det fremstår for meg som vi har en plikt til å ha en dialog med Salvini, selv om jeg ikke kjenner ham personlig», sier kardinal Ruini. Med henblikk på Salvinis strenge innvandringspolitikk, sier Ruini: «For Salvini, som for oss alle, gjelder kjærlighetens evangelium. Men det betyr ikke at vi skal undervurdere de problemene som oppstår med innvandring.»

 

Gå for innflytelse

Ruini beklaget i intervjuet også den synkende innflytelse Kirken har i det italienske samfunnet. Han mener derfor det er nødvendig å uttrykke seg modig, entydig og realistisk om konkrete problemer og å formidle det kristne budskapet til folk på en jordnær måte.

På spørsmål om hvordan kristne kan vinne mer gehør i politikken, sier kardinal Ruini at det er det ikke enkelt å finne et klart svar på. Imidlertid er han ikke for grunnleggelsen av et nytt katolsk, politisk parti. Her mener han forutsetningene ikke er tilstede. For det første fordi det innen Kirken er et meningsmangfold om politiske spørsmål, og for det andre fordi det kan bli krevende hvis Kirken går for langt inn i politisk innblanding. Kardinalen mener likevel katolikker bør søke å vinne mer gehør og innflytelse i samtiden ettersom «avkristningen» av Italia synes å skride frem.

 

Mogavero-279x431.jpg

KRITISK TIL SALVINI: Men biskop Mogavero hilser en debatt i Kirken velkommen.

 

Bra med debatt

Biskop Mogavero, som er kjent i hele Italia for sitt engasjement for flyktninger, sier til Corriere della Sera at det er bra at Ruini har startet en debatt om disse spørsmålene, ettersom Kirken bør finne en enhetlig linje i disse sakene.

 

Feil strategi

At noen av Salvinis perspektiver allerede er i ferd med å «modnes», poengteres i en kommentar i den norske avisen Verdens Gang i oktober, hvor det refereres til et intervju Salvini ga til den italienske avisen Il Foglio og hvor han meddelte at korstoget mot Brussel nå var over.

 «Ikke fordi han har endret syn. Ikke egentlig. Fortsatt synes han at Italexit ville vært en god idé, men det er hverken teknisk, politisk eller økonomisk gjennomførbart slik situasjonen er. Strategien har vært feil, innser Salvini. Motstanden mot euroen og EU har likevel ikke vært så sterk i befolkningen som antatt. I meningsmålinger sier velgerne én ting, men gjør noe annet i faktiske valg», påpeker VGs kommentator Yngve Kvistad og fortsetter:

«For Matteo Salvini har fallet vært hardt og brutalt. Han seilte opp som Europas sterke populistsjef, der anti-EU-retorikken var sentral. Valget til nytt Europarlament i vår ga ham styrket oppslutning, og enorm selvtillit, ikke minst. Men det bidro også til å felle ham.

 

EU-saken er død

Etter å ha spilt seg selv ut på sidelinjen, ut av maktens korridorer og langt vekk fra en sannsynlig gjenerobring av regjeringskontorene, sier Matteo Salvini nå at EU-saken er død for hans del.

«Jeg sier dette en gang for alle, og jeg håper at ingen i eller utenfor mitt parti vil reise dette spørsmålet igjen. La Lega ha ingen intensjon om å ta Italia ut av Den europeiske union», bedyrer han overfor Il Foglio», skriver VG.  (kathpress/KPA/VG)