Ukrainsk gresk-katolsk sjelesorgstasjon «Den hellige martyrbiskop Josafat» (Oslo)

Navnedekret JosafatDet har flere år vært et permanent sjelesørgerisk nærvær i Oslo for den ukrainske gresk-katolske kirke. Sjelesorgsstasjonen er knyttet til St. Hallvard menighets lokaler i Oslo, og har siden 2017 vært ledet av fader Myron Kuspys, som opprinnelig er fra Lviv i Ukraina.

Den 2. oktober 2019 ga den apostoliske eksark for katolske ukrainere av bysantiske ritus i Tyskland og Skandinavia, biskop Petro Kryk i München, dette sjelesorgsstedet et offisielt navn: «Den hellige martyrbiskop Josafat – erkebiskop av Polotsk».

Den hellige Josafat Kuncewicz av Polotsk (1580–1623) har liturgisk minnedag den 12. november. Katolsk.no har en utførlig biografi om ham.  Han ble myrdet i Vitsebsk, en by som nå er i Hviterussland, av en opphisset mengde på grunn av sin troskap til sin katolske kristentro, slått i hodet med en hellebard og gjennomhullet av en kule.

av Mats Tande publisert 12.11.2019, sist endret 12.11.2019 - 10:34