Thailand og Japan: Store forventninger til pavebesøket

Thailand.foto..jpeg

FORVENTNINGER: Katolikker i Thailand ber foran pavebesøket i slutten av november. FOTO: ANSA

 

I slutten av november gjennomfører pave Frans sin fjerde apostoliske reise til Asia. Hans 32. apostoliske reise går til Thailand (20.-23. november) og Japan (23.-26. november).

 

Dette blir dermed andre gang en pave besøker Thailand. Første gang var for 35 år siden, i 1984, da pave Johannes Paul II var den første paven som besøkte landet. Mottoet for årets reise, «Kristi disipler, misjonsdisipler», viser til 350 års jubileet for opprettelsen av det apostoliske vikariatet i Siam, grunnlagt i 1669 og som formelt markerte begynnelsen til Kirkens liv i landet, skriver Vatican News.

 

En kirke i vekst

Katolikkene utgjør en liten minoritet i Thailand, rundt 0,5 prosent av landets 68 millioner innbyggere. 90 prosent av befolkningen er buddhister, rundt 4 prosent er muslimer, mens kristne samlet sett utgjør rundt én prosent. Den katolske kirke har imidlertid vokst i løpet av sine 350 år til 11 stift med godt og vel 390.000 katolikker.

 

Bispedømmet Chiang Mai

Stiftet Chiang Mai, nord i Thailand, ble grunnlagt i november 1959. Såkalte «fidei donum»-prester fra Italia ledet i flere år misjonen i Chae Hom og Lamphun.

Uttrykket «fidei donum» - latin for «Troens gave» - var tittelen på Pius XIIs encyklika fra 1957, som oppfordret alle biskoper til ikke bare å hjelpe hverandre gjennom bønn og andre virkemidler, men også til å la deres prester være tilgjengelige for andre land.

 

Chae Hom-misjonen, som får inntekter gjennom produksjon og salg av lokalt håndverk, har påtatt seg å hjelpe stamme- og nomadebefolkningen i den skogskledte regionen med drikkevannsvekster, medisinsk hjelp og utdanning.

 

Bekrefter Kirkens tro og enhet

Pater Raffaele Sandonà, som er fidei donum-prest fra Padova i Italia, har arbeidet i Thailand i ti år. Han forteller at pavens besøk kommer til å tjene som en bekreftelse for katolikkene i landet og til å fremme den interreligiøse dialogen med buddhistene.

35 år etter pave Johannes Paul IIs besøk er forventningene til og gleden over pave Frans besøk store, sier pater Sandonà. Dette er en stor begivenhet for landets lille, katolske forsamling.

 

Samarbeid med buddhister

Presten påpeker at det ikke er noe formelt samarbeid mellom de kristne og landets og landets buddhistiske majoritet. Men at interaksjonen med buddhister finner sted i dagliglivet i en rolig og fredelig sameksistens.

 

Ettersom man kjenner lite til paven, Kirken og Vatikanet i Thailand, vil forventningene først og fremst rette seg til pavens gester, som har preget hans pontifikat. Ydmyke, fredfulle gester. Derfor vil det pavelige besøket innebære et godt skritt fremover for den interreligiøse dialogen og være en drivkraft for Kirken i Thailand til å vitne om fred og kjærlighet, avslutter pater Sondonà og viser til at hymnen som er blitt komponert til pavens besøk taler om kjærlighet som en bro til andre. (Vatican News).