-Vi kan ikke ha et samfunn der tro må skjules

 

ROPSTAD.jpg

 UTFORDRING: -Vi har en utfordring i samfunnet vårt dersom jobbsøkere må skjule sin tro, sier KrF-leder Kjell Ingolf Ropstad. FOTO: Stian Lysberg Solum/NTB Scanpix

 

- Jeg ønsker ikke et samfunn der vi må skjule vår tro, sier KrF-leder Kjell Ingolf Ropstad i en kommentar til katolsk.no om en nylig offentliggjort doktorgrad som viser at norske bedrifter velger bort religiøse jobbsøkere.

 

Det var i går katolsk.no og flere andre medier bragte nyheten om en doktoravhandling ved Universitetet i Oslo som viser at åpenhet i jobbsøknaden reduserer sjansen for å få jobb. Stipendiat Edvard Nergård Larsen ved Institutt for sosiologi og samfunnsgeografi (ISS) på Universitetet i Oslo har sammen med kolleger sendt ut over 18.000 fiktive jobbsøknader til bedrifter i Norge, Nederland, Storbritannia, Tyskland og Spania. Nærmere 3.000 søknader var adressert til norske arbeidsgivere. Funnene var nedslående med tanke på å være åpen om religiøs tilhørighet.

 

Norske bedrifter velger bort religiøse jobbsøkere

 

Ikke overrasket

Men om funnene er nedslående, er det ikke første gang KrF-lederen er stilt overfor problematikken.

 -Jeg har hørt mange historier fra folk som har vært på jobbintervju, og er derfor dessverre ikke veldig overrasket. Vi har en utfordring i samfunnet vårt dersom det er slik som denne avhandlingen viser, at man ikke stiller likt med andre dersom man avslører en kristen, jødisk eller muslimsk tro i CVen sin, sier Ropstad til katolsk.no. 

-Bør folk skjule religiøs tilhørighet i jobbsøknaden for å øke jobbsjansen?

-Nå er ikke jeg noen ekspert på å skrive jobbsøknader. Men jeg ønsker ikke et samfunn der vi må skjule vår tro. Man bør få frem all relevant erfaring i CVen sin når man søker jobb. Frivillig engasjement i en religiøs organisasjon, representerer verdifull erfaring på lik linje med annet frivillig engasjement. Storsamfunnet og rekrutterere til jobber må bli mer bevisste og sørge for at fordommer ikke hindrer folks sjanser, og at diskrimineringsloven ikke brytes 

 

Livssynsåpent samfunn

-Hva kan gjøres politisk med dette?

Jeg tror ikke dette er noe som enkelt kan løses med politikk, allerede har vi et godt lovverk på feltet. Her handler det om å jobbe for et livssynsåpent samfunn, hvor det å ha en tro eller engasjement ikke blir sett på som noe rart, sier KrF-leder Kjell Ingolf Ropstad.