Vatikanet: Kardinal Tagle ny prefekt for Propaganda Fide

Kardinal Filoni overtar som stormester for Gravridderne etter kardinal O’Brien

Vatikanet, 8.12.2019 (KI/KAP/Vatican News/Zenit) – Søndag den 8. desember meldte Vatikanet at pave Frans har utnevnt kardinal Luis Antonio Tagle (62), erkebiskop av Manila, til ny prefekt for Kongregasjonen for folkenes evangelisering (Misjonskongregasjonen, Propaganda Fide). Den tidligere prefekten, kardinal Fernando Filoni (73), ble utnevnt til ny stormester for «Ridderordenen av Den hellige grav i Jerusalem». I den posten etterfølger han kardinal Edwin Frederick O'Brien (80), som i april nådde aldersgrensen for kuriekardinaler.

Luis Tagle har siden 2011 vært erkebiskop av den filippinske hovedstaden, og i 2012 ble han kreert til kardinal av pave Benedikt XVI. I Roma skal han nå lede en av de mest innflytelsesrike avdelingene i Vatikanet. Kongregasjonen Propaganda Fide er ansvarlig for lokalkirkene i de tradisjonelle misjonsområdene i Latin-Amerika, Afrika og Asia, og kongregasjonen er også ansvarlig for å forberede bispeutnevnelser i misjonsland. Kardinal Tagle er også president for Caritas Internationalis.

Kardinal Filoni har erfaring fra Midtøsten, noe som vil være nyttig på hans nye post, ettersom Gravridderne spesielt samarbeider med de kristne i Midtøsten og støtter dem med mange prosjekter. Han var apostolisk nuntius i Irak fra 2001 til 2006 og bodde i Bagdad under krigen i 2003. Deretter var han i ett år nuntius i Filippinene før han ble kalt til Statssekretariatet som Sostituto (substitutt = avdelingsleder) for Statssekretariatets Første seksjon, seksjonen for alminnelige anliggender (Vatikanets «innenriksminister»). Denne stillingen regnes som «nummer tre» i Vatikanet etter paven og statssekretæren, og han hadde den til 2011, da han overtok som prefekt for Propaganda Fide.

Kathpress / Vatican News / Zenit / Katolsk Informasjonstjeneste (Oslo) (pe)