Filmen «The Two Popes»: To Oscar-nominasjoner

 

Jonathan Pryce og  Anthony Hopkins nominert

OSCAR-NOMINASJON: Se traileren til den delvis biografiske, delvis fiktive storfilmen  «The Two Popes».

Skuespillerne i pavedramaet «The Two Popes», sir Anthony Hopkins og Jonathan Pryce, er begge nominert til en Oscar for deres innsatser i storfilmen.

 

Jonathan Pryce er nominert i kategorien beste mannlige hovedrolle for sitt portrett av kardinal Jorge Mario Bergoglio, den kommende pave Frans I, og Anthony Hopkins er nominert til beste mannlige birolle for sin fremstilling av pave Benedikt XVI.

 

Oppdiktet møte

«The Two Popes» er regissert av Fernando Meirelles og manusforfatter er Anthony McCarten. Filmmanuset er en bearbeidelse av McCartens skuespill fra 2017, «The Pope».

Filmen hadde premiere på kino og på strømmetjenesten Netflix på tampen av fjoråret. Den er basert på et oppdiktet møte mellom den sittende pave Benedikt XVI (Anthony Hopkins) og den kommende pave Frans, kardinal Jorge Mario Bergoglio, (Jonathan Pryce).

 

Two.popes.skuespillere.jpg

HOVEDROLLEINNEHAVERNE: Skuespillerne Jonathan Pryce (t.v.) og Anthony Hopkins under premieren på filmen «The Two Popes» i Los Angeles i California i november 2019. FOTO: NTB/REUTERS / Mario Anzuoni

 

Fantasifull

Pavefilmen gir et fiktivt portrett av forholdet mellom de to pavene, deres ulike personligheter og deres syn på pavedømmet. Filmen er en blanding av biografiske hendelser, rene oppdiktninger og fantasifulle, men morsomme innslag som når de to pavene spiser pizza sammen i Vatikanet eller ser på VM-finalen i fotball i 2014 mellom Argentina og Tyskland, skriver The Tablet.

 

God og dårlig kritikk

«The Two Popes» fikk blandede anmeldelser etter premieren ifjor. The New York Times skrev at filmen egentlig består av tre filmer, hvorav de to første bak kulissene i Vatikanet er heller svake, mens den tredje filmen, som tegner et sammensatt dobbeltportrett av tro, ambisjoner og moralsk ansvar, absolutt er medrivende. Anmeldelsen ble avsluttet slik: «Det kan være at du liker Frans best – "The Two Popes" antar, eller kanskje insisterer på at du skal det – men det er Benedikt som er den som fortsetter å være hos deg.»

Nettstedet vox.com slo fast følgende: «Du trenger ikke være katolikk for å ha stor glede av Netflix-filmen «The Two Popes».  Anthony Hopkins og Jonathan Pryce imponerer i en lunefull, men tankevekkende fortelling om Benedikt, Frans og Gud». 

 

The Catholic Herald roste skuespillerprestasjonene, men syntes filmen som sådan manglet substans: «The Two Popes er ikke en film opptatt av finesse og subtilitet, eller av å gå i dybden på de to hovedpersonene og Kirken. Regissør Meirelles kunstneriske favorittmetode er de brede penselstrøkene.»

The Catholic World Reports anmelder var også kritisk : «Jeg kunne skrive en pamflett, kanskje til og med en liten bok, om alle de faktiske feilene og misforståelsene i den brasilianske regissøren Fernando Mereilles film The Two Popes. Imidlertid, til tross for de mange unøyaktighetene i filmen, hvorav noen rett og slett er direkte skadelige, fant jeg den å være et veldig bevegende arbeid av, ja nettopp, katolsk filmkunst.»

 

 

Tidligere vinner

Anthony Hopkins er mest kjent for sin rolle som Hannibal Lecter i filmen «Nattsvermeren» (The Silence of the Lambs), som han vant en Oscar for. Han har dessuten vært nominert til Oscar flere ganger.

Pryce har ikke vært nominert tidligere, men har vunnet to Tony Awards for sine roller i teaterforestillinger på Broadway og er kjent fra serier og filmer som «Game of Thrones», «Brazil» og James Bond-filmen «Tomorrow Never Dies».

 

NETFLIX-FILM: Plakaten til  «The Two Popes».

71926220.jpg 

Berømmer pave Frans

Anthony Hopkins har i flere intervjuer fortalt både om sin gudstro og om sin tidligere alkoholisme. Mens Jonathan Pryce, som selv ikke er troende, har understreket ikke bare den store religiøse interessen for filmen, men også den politiske betydningen pave Frans har som kontrast til den høyrepopulismen som øker i verden. Pryce er full av lovord for pave Frans miljøengasjement og sier til Catholic Herald at «vi trenger verdensledere som står opp for miljøet».

 

Polsk kandidat

Den polske filmen «Corpus Christi», (Boże Ciało), regissert av Jan Komasa og skrevet av Mateusz Pacewicz, er nominert i klassen for beste utenlandske film. Den handler om en ung mann som flytter til en liten by og utgir seg for å være prest. «Corpus Christi» hadde premiere på filmfestivalen i Venezia i 2019.

Oscar-gallaen og presentasjonen av Oscarvinnerne finner sted den 9. februar på de 92. Academy Awards i Hollywood.

 

Les mer