Francesca Di Giovanni blir toppdiplomat

 

Digiovanni.jpeg

HISTORISK UTNEVNELSE: Pave Frans har utnevnt Francesca Di Giovanni til ny viseutenriksminister. Her er hun fotografert i FN-bygningen. Foto: Vatican News

 

Pave Frans har utnevnt den første kvinnelige toppdiplomaten i Vatikanstaten. Dr. Francesca Di Giovanni (66) tiltrer i en nyopprettet stilling som én av to viseutenriksministre.

 

Francesca Di Giovanni skal arbeide i avdeling for forbindelse til stater. Vatikanstaten har diplomatiske bånd til over 180 land. Den nye viseutenriksministerens viktigste oppgave vil være å fokusere på den multilaterale sektoren, skriver Vatican News.

 

Spesialist

Di Giovanni har jobbet i statssekretariatet i 27 år og beskrives som en spesialist på internasjonal rett og menneskerettigheter. Hun er født i Palermo i 1953. Etter fullført universitetseksamen i jus, arbeidet hun i den juridiske avdelingen i Focolarebevegelsen.

Siden september 1993, har hun arbeidet med multilaterale saker i seksjon for forbindelser med stater i Vatikanets statssekretariat, hvor hun nå altså blir viseutenriksminister. Di Giovanni har spesielt arbeidet med spørsmål som angår migranter og flyktninger, internasjonal humanitær rett, kommunikasjon, internasjonal privatrett, kvinners situasjon og turisme. Seksjonen for forbindelser med stater får nå to viseutenriksministre. Di Giovanni skal spesielt støtte msgr. Miroslaw Wachowski, som i hovedsak vil håndtere sektor for bilateralt diplomati.

 

Overrasket

Di Giovanni sier i et intervju med Vatican News og L’Osservatore Romano at hun ble svært overrasket over utnevnelsen.

– Ja, så absolutt. Vi har i mange år nå snakket om behovet for en vise-utenriksminister for den multilaterale sektoren. Det er en delikat og krevende sektor som trenger spesiell oppmerksomhet, fordi den har sine egne prosedyrer, på mange måter forskjellige fra de i bilateral sektor. Men oppriktig talt så hadde jeg aldri trodd at Den hellige far ville tiltrodd meg denne rollen!

Det er en ny rolle og jeg skal gjøre mitt beste for å leve opp til den tillit Den hellige far har vist meg. Men jeg vil ikke utføre jobben alene. Jeg vil lene meg på den harmonien som har vært kjennetegnet på vårt arbeidsfellesskap så langt, sier Di Giovanni.

 

Internasjonale forbindelser

Hun forklarer at «multilateral sektor» i hovedtrekk går ut på å ivareta relasjonene mellom internasjonale organisasjoner og myndigheter, og å følge opp internasjonale avtaler.

Di Giovanni bekrefter at utnevnelsen av henne er første gang en kvinne får jobb på dette nivået i statssekretariatet.

– Ja, faktisk, dette er første gang en kvinne får en toppjobb i statsekretariatet. Den hellige far har tatt en enestående beslutning, som ikke har med min person å gjøre, men som indikerer økt oppmerksomhet mot kvinner. Men ansvaret man har fått har med jobben å gjøre, og ikke det at man er kvinne.

 

FN trenger reformer

I sin nyttårstale til det diplomatiske korps, etterlyste pave Frans en reform av det multilaterale systemet.

Di Giovanni gir følgende kommentar:

– I verden i dag må man aldri bli trett av å oppmuntre til dialog på alle plan, og alltid søke diplomatiske løsninger.

I sin tale til diplomatene minnet Den hellige far oss om 75 års jubilanten FNs mange positive resultater gjennom årene. Vi ønsker fortsatt å ha FN som et nødvendig virkemiddel for å oppnå det felles gode, men det betyr ikke at vi ikke kan etterlyse endringer eller nødvendige reformer, sier Di Giovanni. (Vatican News/NTB)