– La oss fremme hjertets økologi

Faste1.jpg

 

– Vi trenger fastetiden for å fremme hjertets økologi, sa pave Frans under audiensen på askeonsdag.

 

Paven talte om fastetiden, som innledes i dag, og oppfordret de fremmøtte til å benytte den verdifulle tiden foran oss til å fremme hjertets økologi, og til konsentrere våre liv om de virkelig betydningsfulle anliggender, skriver Vatican News.

 

Etterligner Jesus

I sammendraget til de engelske pilegrimene sa paven:

«Kjære brødre og søstre. I dag, på askeonsdag, innleder vi vår årlige fastereise for å forberede oss til påsken. På sett og vis etterligner vi Jesus, som tilbragte førti dager i bønn i ødemarken for å forberede seg på sin offentlige tjeneste.

I et åndelig perspektiv er ørkenen et sted for livet - ikke døden. Det er et sted for stillhet, der vi kan finne en indre frihet ved å høre Herrens ord og oppleve Hans kjærlighetsfylte kall. I vår hektiske verden trenger vi denne type stillhet for å kunne vokse i en bedende åpenhet til Gud, for å kunne fremme hjertets økologi og konsentrere våre liv om de virkelig betydningsfulle anliggender. Ser vi på våre liv, så ser vi hvor mange unyttige ting som omgir oss. Faste betyr derfor også å gi avkall på det forgjengelige og overflødige, og i stedet søke det vesentlige og skjønnheten i et enklere liv.

En viktig del av vår ørkenopplevelse under fastetiden er å faste, som kan få oss til å gjenkjenne, i hjertets enkelhet, hvor ofte våre liv fylles opp av tomme og utvendige aktiviteter. Ødemarkens ensomhet gjør oss mer oppmerksomme på dem i våre omgivelser som roper stille på vår hjelp og trøst.

Må våre bønner, vår faste og våre barmhjertighetsgjerninger styrke oss i vår beslutning om å følge Herren på hans reise fra langfredag til påskedagen. Og må de få oss til å kjenne kraften fra Hans nåde, som kan forvandle en ørken til en hage fylt av nytt liv.»

 

Omtanke for syke

Under onsdagsaudiensen uttrykte pave Frans også sin støtte og nærhet til dem som er smittet av koronaviruset, og til alle dem som tar hånd om de syke og alle dem som jobber med å forhindre spredning av viruset, skriver Vatican News.

– Jeg vil uttrykke min omtanke for dem som er smittet av koronaviruset og til helsepersonellet som tar seg av dem, sa paven.

Han rettet også sine tanker til myndigheter og til alle som hjelper pasienter og som jobber for å hindre spredning av viruset.

 

Messer avlyst

De seneste tallene viser at viruset, også kalt Covid-19, sprer seg i Europa, Midtøsten og i andre deler av verden, mens deler av Kina nå senker beredskapsnivået etter færre antall smittede. I Sør-Korea har 11 personer dødd av viruset og på verdensbasis skal så langt minst 80.000 personer være smittet.

I Italia er det rapportert om flere dødsfall og over 150 smittede, de fleste nord i landet, i Veneto og Lombardia. Askeonsdagsmesser er avlyst flere steder i Italia, likeledes det populære karnevalet i Venezia.

 

Les mer