Pavens preken: – Overgi oss ikke til stormen, Herre

Gjenopplev pave Frans’ ekstraordinære Urbi et Orbi-velsignelse fredag 27. mars:

FRYKT IKKE: – La oss overlate ham vår frykt, og la ham overvinne den, sa pave Frans i sin preken til verden fredag 27. mars.

 

 

Under en regntung himmel og foran en tom Petersplass ledet paven sakramentstilbedelsen og velsignet Roma og verden med en ekstraordinær Urbi et orbi. – Herre, velsign verden, gi kroppene helse og hjertene trøst, ba pave Frans: – Overgi oss ikke til stormen.

 

Paven stod midt på den tomme plassen og talte til verdens troende, som bivånet den direktesendte hendelsen i hjemmefra. – Du ber oss ikke frykte. Men vår tro er svak, og vi er fryktsomme, sa pave Frans. Bønnestunden ble holdt for å få en slutt på koronapandemien. Urbi et orbi-velsignelsen pleier ellers kun å bli gitt ved jul og påske.

 

Har dere ennå ingen tro?

Pave Frans' preken tok utgangspunkt i Evangeliet etter Markus, som ble lest:

Samme dag, da det ble kveld, sa han til dem: «La oss sette over til den andre siden av sjøen.» De lot folkemengden bli igjen og tok ham med seg i båten der han satt. Også andre båter fulgte med. Da kom det en voldsom virvelstorm, og bølgene slo inn i båten så den holdt på å fylles. Jesus lå og sov på en pute bak i båten. De vekket ham og sa til ham: «Mester, bryr du deg ikke om at vi går under?» Da reiste han seg, truet vinden og sa til sjøen: «Stille! Vær rolig!» Vinden la seg, og det ble blikk stille. Så sa han til dem: «Hvorfor er dere så redde? Har dere ennå ingen tro?» Og de ble grepet av stor frykt og sa til hverandre: «Hvem er han? Både vind og sjø adlyder ham!» (Mark 4,35 – 41 fra Bibel 2011) 

 

Paven gjentok spørsmålene; «Hvorfor er dere så redde? Har dere ennå ingen tro?» i sin preken. Det var en påminnelse om hva fastetiden egentlig handler om: å vende om og å vende seg mot Gud. – Du kaller oss til å ta denne prøvelsestiden som en valgets tid. Dette er ikke tiden for din dom, men for vår dømmekraft: tiden for å velge det som teller framfor det som forgår, for å skille nødvendig fra unødvendig, sa pave Frans.  

 

– Det er tiden for igjen å stille livets kurs mot deg, Herre, og mot våre medmennesker. Og rundt oss kan vi se mange helter. Paven berømte alle de oppofrende helsearbeiderne, ansatte på supermarkeder, renholdere, pleiere, transportarbeidere, politifolk, frivillige, prester, ordensfolk og alle de som har forstått at alene blir ingen reddet. Paven ba om at vi må overlate frykten til Vår Herre for å la Han overvinne den. – For dette er Guds styrke, sa pave Frans. – Å vende alt det som skjer oss – selv det vonde – til noe godt.

Frykt ikke

Tilslutt ba paven om Jomfru Marias forbønn for frelse til de syke og at Guds velsignelse må bre seg over verden som en trøstende omfavnelse. – Du ber oss ikke frykte. Men vår tro er svak, og vi er fryktsomme. La ikke stormen få makt over oss. Si igjen, det du sa: «Frykt ikke» (Matt 28,5). Og vi «kaster all vår bekymring på deg, for du har omsorg for oss. 

 

Korset 

For anledningen var både Maria-ikonet Salus Populi Romani og det mirakuløse krusifikset fra San Marcello-kirken brakt til Petersplassen. Paven stoppet fremfor begge og ba en stille bønn. 

 

NTB_3C4g1JK-YHQ.jpg

OMFAVNE HANS KORS: Ved å omfavne hans kors, får vi mot til å omfavne all den nåværende motgang. Foto: REUTERS/Yara Nardi/Pool/File Photo

 

Fullstendig avlat

Alle som deltok i bønnestunden kunne oppnå fullstendig avlat. Dette i overensstemmelse med bestemmelsene i det nye dekretet fra Det apostoliske pønitentiari, som gir særskilt avlat til troende under koronapandemien. 

 

Les mer:

 

Koronabønn.jpeg