Søstrene av det Hellige Kors feirer de første 350 år

 

Stor feiring i Paris

web1-1.jpg

GLADE JUBILANTER: Representanter for Søstrene av det Hellige Kors i Norge under feiringen i Paris.

 

I disse dager feirer Søstrene av det Hellige Kors 350-års jubileum. Den Europeiske feiringen fant sted i Paris i Frankrike, og Norge var godt representert.

 
Tekst: Sr. Ane-Elisabet Røer OP
Saken ble først publisert på katarinahjemmet.katolsk.no

 

la-motte-web-237x300.jpg

Søstrene av det Hellige Kors ble grunnlagt av misjonsbiskop Pierre Lambert de la Motte (bildet). Han ble født i Lisieux i Frankrike i 1624. Som ung mann trådte han inn i misjonsordenen Missions Etrangeres de Paris (MEP), siden ble han deres utsending til Sørøst-Asia. I 1658 ble han utnevnt til Apostolisk administrator av Cochin (i dag bispedømmet Quy Nhon), Viet Nam. Det var mens han var der, at han i 1670 grunnla kongregasjonen Søstrene av det Hellige Kors. Grunnleggelsen fant ikke bare sted i Vietnam. Det skulle bli den aller første kongregasjon og kloster for kvinner med et klart øst-asiatisk preg.

I dag finner vi Søstrene av det Hellige Kors over verden, og Europa er ikke noe unntak. I Norge har søstrene kommuniteter på Lillestrøm, i Hønefoss og i Bergen. De gjør en stor innsats i Oslo katolske bispedømme, i menigheter og i samarbeid med andre søsterkongregasjoner.

Søstrene av det Hellige Kors består av noe i underkant av tretti bispedømmekongregasjoner; 24 med sete i bispedømmer i Vietnam, tre i Thailand, en i Kambodsja, en i Laos og en i USA.  De forskjellige kongregasjonene har på sin side sendt misjonærer til andre land. Søstrene i Norge tilhører for eksempel to forskjellige kongregasjoner, begge med sete i Vietnam; Søstrene av det Hellige Kors Quy Nhon (etablert i Norge fra 1991) og Søstrene av det Hellige Kors Nha Trang (etablert i Hønefoss 2003 og i Bergen 2011).

 

 

web3.jpg

STOR INNSATS: Søstrene av det Hellige Kors i Norge, gjør en stor innsats for Oslo katolske bispedømme og for sine lokale menigheter. Her bistår de Norges Unge Katolikker i forberedelsen av den nasjonale pilegrimsturen til Verdensungdomsdagene i Krakow.

 

Alle de norske kommunitetene av det Hellige Kors var representert under jubileumsmessen i Paris. Messen, som var på fransk og vietnamesisk, ble feiret i kirken til Missions Etrangeres de Paris (MEP).

Messen samlet Hellige Kors-søstre fra alle de europeiske land, hvor søstrene virker i dag. Norge var representert med søstre fra kommunitetene i Lillestrøm, Hønefoss og Bergen. I tillegg kom sr. Else-Britt Nilsen, som representerte Sta. Katarinahjemmet og Kongregasjonen Dominicaines de Notre-Dame-de-Grâce. Tre biskoper og mer enn 70 prester deltok under feiringen, foruten nærmere 80 søstre.

 

web2-1.jpg

KATARINAHJEMMETS REPRESENTERT: Sr. Else-Britt Nilsen representerte Sta. Katarinahjemmet og kongregasjonen Dominicaines de Notre-Dame-de-Grâce under 350-års feiringen i Paris. Her sammen med tre søstre fra Nha Trang kongregasjonen, som virker i Hønefoss og i Bergen.