Vatikanet: Klart for tre nye hellige og ni nye salige

Vatikanet, 27.5.2020 (KI/KAP/Zenit/Sala Stampa) – Onsdag den 27. mai 2020 mottok pave Frans Helligkåringskongregasjonens prefekt, kardinal Giovanni Angelo Becciu, i en privat audiens. Under audiensen ga paven kongregasjonen autorisasjon til å promulgere i alt åtte nye dekreter:

Tre dekreter godkjenner mirakler på forbønn av tre salige, noe som åpner veien for snarlige helligkåringer. Det gjelder:

  • Den salige Cæsar de Bus (fr: César), fransk prest og grunnlegger av kongregasjonen «Sekularprester av Den kristne doktrine», Prêtres séculiers de la doctrine chrétienne (Congregatio Patrum Doctrinæ Christianæ – DC), født den 3. februar 1544 i Cavaillon i Frankrike, død den 15. april 1607 i Avignon i Frankrike, saligkåret den 27. april 1975.
  • Den salige Karl de Foucauld (Karl av Jesus) (bildet), fransk sekularprest, født den 15. september 1858 i Strasbourg i Frankrike, død den 1. desember 1916 i Tamanrasset i Algerie, saligkåret den 13. november 2005.
  • Den salige Maria Dominika Mantovani (it: Domenica), italiensk medgrunnlegger og første generalsuperior for instituttet Piccole Suore della Sacra Famiglia eller «Små søstre av Den hellige Familie» (Institutum Parvarum Sororum a Sacra Familia – PSSF), født den 12. november 1862 i Castelletto di Brenzone i Italia, død den 2. februar 1934 samme sted, saligkåret den 27. april 2003.

To dekreter godkjenner mirakler på forbønn av to ærverdige, noe som åpner veien for snarlige saligkåringer. Det gjelder:

  • Den ærverdige Mikael McGivney (en: Michael), amerikansk sekularprest, grunnlegger av The Knights of Columbus, født den 12. august 1852 i Waterbury i USA, død den 14. august 1890 i Thomaston i USA, ærverdig den 15. mars 2008.
  • Den ærverdige Paulina Maria Jaricot (fr: Pauline-Marie), fransk legkvinne, grunnlegger av L’Œuvre pontificale de la propagation de la foi (lat: Propagandum Fidei) og foreningen «Levende rosenkrans» (Rosaire Vivant), født den 22. juli 1799 i Lyon i Frankrike, død den 9. januar 1862 samme sted, ærverdig den 25. februar 1963.

To dekreter anerkjenner martyriet til syv personer som ble drept «av hat til troen» (in odium fidei), noe som gir dem tittelen Venerabilis («Ærverdige») og kan lede til snarlige saligkåringer. Dette gjelder:

  • Guds tjener Simon Cardon (fr: Simeon) og fem ledsagere, ordensprester i den cisterciensiske kongregasjonen av Casamari, drept av hat til troen mellom 13. og 16. mai 1799 i Casamari i Italia.
  • Guds tjener Kosmas Spessotto (it: Cosma) (født Sante), italiensk ordensprest OFM, født den 28. januar 1923 i Mansué i Italia, drept av hat til troen den 14. juni 1980 i San Juan Nonualco i El Salvador.

I tillegg har en person fått sine «heroiske dyder» anerkjent og blitt erklært Venerabilis («Ærverdig»), noe som betyr at bare et mirakel på hans forbønn gjenstår før han kan saligkåres. Det gjelder:

  • Guds tjener Melchior Maria de Marion Brésillac, fransk titularbiskop av Prusa og apostolisk vikar av Coimbaore, grunnlegger av «Selskapet for afrikansk misjon» (Societas Missionum ad Afros – SMA), født den 2. desember 1813 i Castelnaudary i Frankrike, død den 25. juni 1859 i Freetown i Sierra Leone.

Kathpress / Zenit / Den hellige stols pressekontor / Katolsk Informasjonstjeneste (Oslo) (pe)