Europeiske biskoper: Roser EUs krisepakke

 

KardinalHollerich.jpeg

ROSER EU-LEDERNE: President for COMECE, kardinal Jean-Claude Hollerich, sier krisepakken gir uttrykk for solidaritet mellom de europeiske landene. FOTO: Archeveche de Luxembourg/SCP.

 

De europeiske biskopene roser EUs krisepakke som medlemslandenes regjeringssjefer ble enige om tirsdag denne uken.

 

EU-landene ble tirsdag 21. juli enige om en krisepakke som skal bidra til økonomisk gjenreisning i EU-land som er hardt rammet av koronapandemien. Pakken består av 360 milliarder euro i lån og 390 milliarder i tilskudd, totalt et krisefond på 750 milliarder euro.

 

Betingelser

Pengene skal fordeles av EU-kommisjonen. Land som mottar tilskudd, slipper å betale pengene tilbake. Mottakerne må oppfylle flere betingelser. Krisemidlene må brukes på tiltak som anses for å være i tråd med EUs prioriteringer. For å skaffe midler til pakken vil EU-kommisjonen ta opp lån på vegne av hele EU. Lånebetingelsene vil da bli bedre enn hvis kriserammede enkeltland skulle tatt opp lån på egen hånd.

 

ursula von der.jpg 

FIKK I HAVN KRISEPAKKE: Europakommisjonens president Ursula von der Leyen og EUs regjeringssjefer. Pakken roses nå av EUs biskoper. Foto: REUTERS/Francois Lenoir

 

Solidarisk løsning

Kardinal Jean-Claude Hollerich, leder av Kommisjonen for Den europeiske unionens bispekonferanser (COMECE), gleder seg, ifølge Vatican News, over at EU har funnet «en løsning som gir uttrykk for solidaritet mellom de europeiske landene.» Kardinalen uttrykker sin støtte til fondet, fordi «et Europa uten solidaritet er utenkelig».

Kardinal Hollerich, erkebiskop av Luxembourg og landets første kardinal, håper at «krisefondet kommer til å hjelpe de svakeste økonomiene, i særdeleshet de økonomiene som er blitt hardest rammet av pandemien.   Jeg håper at økonomiene vil støtte menneskene – de virkelige menneskene som utgjør den europeiske unionen, slik at neste generasjon kan leve i fred og i økonomisk trygghet», sier kardinal Hollerich. (NTB/Vatican News).