Pave emeritus Benedikt XVI: Ikke alvorlig syk

 

Benedikt.jpeg

TO BRØDRE: Pave emeritus Benedikt XVI her fotografert tidligere med sin nå avdøde bror, Georg Ratzinger.  VATICAN NEWS. 

 

Ifølge tyske aviser ble pave Benedikt XVI alvorlig syk etter at han besøkte sin 96 år gamle døende bror Georg Ratzinger i Regensburg i juni.

 

Men Vatikanet poengterte mandag denne uken at pave Benedikts helseutfordringer ikke er spesielt bekymringsfulle - ut over at han lider av rosen (erysipelas), en smertefull hudbetennelse.

 

93 år gammel pave

Det er Vatikanets pressekontor, ifølge nyhetstjenesten CNA, som har sett seg nødt til å presisere den tidligere pavens helsetilstand. Pave Benedikts personlige sekretær, erkebiskop George Ganswein, sier at «helsetilstanden til pave emeritus er ikke spesielt bekymringsfull, med unntak av den smerte erysipelas, en infeksjon, påfører en 93 år gammel mann.»

 

Det er i et intervju med den tyske avisen Passauer Neue Presse (PNP) at pave Benedikts biograf, forfatteren Peter Seewald, sier at den tidligere paven har vært svært skrøpelig etter at han returnerte fra besøket hos sin eldre bror. Msgr Georg Ratzinger døde den 1. juli i år, 96 år gammel.

 

Optimist

Sist lørdag, i pavens hjem i Vatikanet, Mater Ecclesia-klosteret, overrakte München-forfatteren Seewald pave Benedikt sin biografi Benedikt XVI – Et liv, som utkom i begynnelsen av mai. Under overrekkelsen deltok også erkebiskop Georg Gänswein, Benedikts privatsekretær og prefekt for den pavelige husholdning. Pave emeritus skal da ha vært optimistisk, til tross for virussykdommen. Paven skal ha uttrykt at han igjen ønsket å gripe til pennen, når kreftene kom tilbake igjen.

Ifølge intervjuet med Seewald i PNP, er pave Benedikt nå veldig skrøpelig. Hans tanke og hukommelse er fullt på høyden, men stemmen bærer knapt.

 

Peterskirkens krypt

PNP skriver også at Benedikt ønsker å bli stedt til hvile ved det tidligere gravstedet til Den hellige Johannes Paul II i Peterskirkens krypt. Kisten til den tidligere pave Johannes Paul II ble flyttet opp til et kapell i Peterskirken i forbindelse med saligkåringen i 2011.  Som pave Johannes Paul II har også pave Benedikt skrevet et åndelig testamente som skal offentliggjøres etter hans død.

Etter pave Benedikts fire dager lange tur til Tyskland i juni, beskrives han av erkebiskop Rudolf Voderholzer av Regensburg som en mann preget av sin alderdom.

-Han snakker med dempet, nesten viskende stemme, og har utfordringer med å artikulere seg.  Men tankene er helt klare, hans hukommelse og kombinasjonskraft fenomenal, sier Voderholzer.

 

Sviktende helse

Kardinal Joseph Ratzinger ble valgt til pave den 19. april 2005 og tok navnet Benedikt XVI. Den 19. april er også den årlige minnedag for den hellige pave Leo IX, middelalderens mest betydelige tyske pave. Den 10. februar 2013 bekreftet pave Benedikt at han ville abdisere som pave den 28. februar samme år. Han oppga høy alder og sviktende helse som en av grunnene.  Den 13. mars ble erkebiskopen av Buenos Aires, kardinal Jorge Mario Bergoglio S.J, valgt som Benedikts etterfølger, og tok navnet Frans, etter Frans av Assisi.

I et brev publisert i en italiensk avis i februar 2018, skriver pave Benedikt at «jeg kan bare si at jeg på tampen av en langsom svekkelse av min fysiske styrke nå i mitt indre er på en pilegrimsreise på veien hjem».   (CNA/kathpress/NTB)