Kardinal Arborelius og seks kvinner til Vatikanets finansråd

E.jpg

FINANSRÅD: Kardinal Arborelius er den første svenske til å bli kreert kardinal. Nå er han utnevnt til medlem av Vatikanets finansråd. Foto: Cesar Bolly.

 

Pave Frans har utnevnt svenske Kardinal Anders Arborelius til medlem og seks kvinner som legeksperter for Vatikanets finansråd

 

Pave Frans opprettet Vatikanets finansråd 4. februar 2014. Dette ble kunngjort i det apostoliske brevet Fidelis dispensator et prudens.

Rådets oppgave er å føre tilsyn med den økonomiske styringen av de administrative og økonomiske virksomhetene til Den romerske kuries dikasterier, samt de institusjonene som er knyttet til Den hellige stol og Vatikanstaten.

Rådet består av femten medlemmer, hvorav åtte er valgt blant kardinaler og biskoper, for å gjenspeile Kirkens universalitet. De syv andre er eksperter fra forskjellige nasjonaliteter, med økonomisk ekspertise og anerkjent faglig kompetanse. Alle medlemmene er utnevnt for en periode på fem år.

 

Nye medlemmer

I år var det tid for å fornye mandatene. Blant de geistlige har pave Frans utnevnt svenske kardinal Anders Arborelius til nytt medlem.

«Denne utnevnelsen var helt uventet siden min kunnskap om økonomi er ekstremt begrenset. Jeg la selvfølgelig vekt på dette da jeg ble spurt. Samtidig så Roma ut til å være interessert i hva det vil si for en liten lokal kirke å bo i et sekulært land med god økonomi, mens den som kirke  har begrensede økonomiske ressurser, men vokser takket være innvandring fra fattige land», sier Kardinal Arborelius om utnevnelsen på Stocholm katolske Stifts hjemmeside.

De andre geistlige medlemmene er følgende Péter Erdő, erkebiskop av Esztergom-Budapest; Odilo Pedro Scherer, erkebiskop i São Paulo; Gérald Cyprien Lacroix, erkebiskop av Québec; Joseph William Tobin, erkebiskop av Newark og Giuseppe Petrocchi, erkebiskop av L'Aquila.

Kardinal Reinhard Marx, erkebiskop av München og Freising, vil forbli som koordinator for rådet. Kardinal Wilfrid Fox Napier, erkebiskop av Durban, vil også fortsette å være medlem til hans 80-årsdag.

 

Kvinnelige eksperter

Tidligere har rådet kun bestått av menn, men denne gang har pave Frans utnevnt seks kvinner blant de syv legekspertene. De nye medlemmen er som følger: Charlotte Kreuter-Kirchhof (Tyskland), Eva Castillo Sanz (Spania), Leslie Jane Ferrar (Storbritannia), Marija Kolak (Tyskland), María Concepción Osákar Garaicoechea (Spania), Ruth Mary Kelly (Storbritannia) og Alberto Minali (Italia).

 

Les mer: