Pave Frans: Be for ofrene og de rammede etter eksplosjonen i Beirut

NTB_tD4FixyUII8.jpg

STORE ØDELEGGELSER: Et militærhelikopter flyr over ødeleggelsene ved havnen i Beirut. Foto: REUTERS/Issam Abdallah/NTB Scanpix

 

Den enorme eksplosjonen i Beirut har krevd over 100 menneskeliv, opplyser Libanons Røde Kors. Over 4.000 er skadd.

 

Havneområdet i Libanons hovedstad Beirut ble tirsdag ettermiddag rammet av en voldsom eksplosjon. De overlevende våknet onsdag opp til et katastrofeområde med massive ødeleggelser. Store deler av havneområdet ble jevnet med jorden. Både bygninger og personer fikk skader en rekke steder i byen.

– Hittil er over 4.000 personer såret og over 100 har mistet livet. Våre team gjennomfører fortsatt søk- og redningsoperasjoner i omkringliggende områder, opplyser Libanons Røde Kors i en uttalelse onsdag morgen.

 

Be for Beirut

Årsaken til eksplosjonen er foreløpig ikke klar, men Libanons president bekrefter at det var 2.750 tonn ammoniumnitrat som lå lagret ved havnen og gikk i luften. Eksplosjonen har rammet et område med mange kristne beboere.

Pave Frans og kristne ledere i Libanon og rundt om i verden oppfordrer alle til å be for ofrene og de rammede. Under onsdagsaudiensen forente paven seg i bønn for ofrene for eksplosjonen, og for Libanon som vært sterkt preget av demonstrasjoner mot de politiske myndighetene i landet den siste tiden.

 
– La oss be for ofrene, for deres familier, og la oss be for Libanon slik at de kan møte denne ekstremt tragiske og smertefulle hendelsen med hjelp av det internasjonale samfunnet og overvinne den alvorlige krisen de opplever, sa pave Frans.
 
 
Pave Frans i bønn_REUTERS_Remo Casilli.jpg
 

FOR DE RAMMEDE: Pave Frans oppfordrer alle til å be for ofrene og de rammede etter eksplosjonen tirsdag ettermiddag. Foto: REUTERS/Remo Casilli/NTB Scanpix.

 

Libanons statsminister Hassan Diab kunngjorde at fra onsdag av skal det være tre sørgedager i hele landet.

I følge nyhetsbyrået CNA er 60 prosent av Libanons befolkning muslimer, jevnt fordelt mellom sunnimuslimer og sjiaer, og nesten 35% av landets befolkning er kristne, de fleste av dem er maronittkatolske kristne. Maronittene er en del av de katolske kirkene med østlig ritus, men som anerkjenner paven som religiøst overhode.

I kjølvannet av eksplosjonen vil kristne sannsynligvis henvende seg til Den hellige Sharbel Makhlouf, Libanons skytshelgen, som også betyr mye for Libanons muslimer. 

 

Ingen alvorlig skadde nordmenn

Utenriksdepartementet (UD) opplyser onsdag formiddag at det er ingen alvorlig skadde nordmenn i Beirut. – Det har vært store materielle skader, og den norske ambassaden er blant bygningene som har fått skader nede ved inngangsporten, sier pressetalsperson i Utenriksdepartementet, Ane Lunde.

 

Voldsomme demonstrasjoner

Libanon har vært sterkt preget av demonstrasjoner mot de politiske styringsmaktene den siste tiden. Landet sliter med stor gjeld og stort budsjettunderskudd, høy arbeidsledighet og omfattende korrupsjon.

Kun timer før eksplosjonen forsøkte demonstranter å storme landets energidepartement i Beirut, i protest mot den elendige strømtilførselen i landet. Enkelte områder av Libanon har i sommer vært uten strøm 20 timer i døgnet. (NTB/CNA)

 

Les mer: