Alle brødre: Pave Frans signerer ny encyklika 3. oktober

 

Paven til Assisi

NTB_UIhrMBksbjA.jpg

DEN HELLIGE FRANS' GRAVKAMMER: I St. Frans' basilika, Assisi ligger helgenens gravkammer. Der vil pave Frans feire messe 3. oktober, deretter signerer han den nye encyklika Alle brødre. Foto: REUTERS/Paolo Cocco

 

Pave Frans vil signere en ny encyklika etter å ha feiret messe i St. Frans basilika (Basilica di San Francesco), Assisi, lørdag 3. oktober. Seremonien vil ta plass uten de troende av smittevernhensyn.

 

Vatican News

 

I en uttalelse sier Den hellige stols pressetalsmann Matteo Bruni at encyklikaen vil bære navnet Fratelli tutti eller Alle brødre – om brorskap og (sosialt) vennskap.

Encyklikaens tittel offisielle engelske tittel er ennå ikke kunngjort, men vil, som den italienske originaltittel, referere til St. Frans’ Formaninger: «La oss, brødre, betrakte den gode hyrde, som for å frelse sine får utholdt korsets lidelse.» (Admonitions, 6, 1: FF155).

Den hellige far ankommer til Assisi på ettermiddagen. Etter å ha feiret messe ved Den hellige Frans’ grav, vil han signere den nye encyklikaen. Besøket vil være privat i betydningen: ingen gjester eller troende vil delta på grunn av smittefaren.

 

Assisi venter i takknemlighet

Domenico Sorrentino, biskop av Assisi, sier at byen venter på pavens besøk i takknemlighet og med forventning.  

– Pandemien gjør livet vanskelig for mange; den gjør oss til brødre i lidelse – samtidig kan vi ikke annet enn å føle et behov for også å bli brødre i kjærlighet, forteller biskop Sorrentino. Han legger til at pavens besøk og signeringen av den nye encyklikaen gir byen og de troende nytt mot og styrke til å starte pånytt med utgangspunkt i broderskapet som forener alle mennesker.

 

Sentralt tema for paven

Encyklikaens navn gjenspeiler et sentralt tema i pavens læreembede eller magisterium: Samme kveld som han ble valgt til ny pave, hilste han verden med ordet «brødre». Pave Frans’ konsekvente omfavnelse av innvandrere, slik som under hans besøk til Lampedusa i 2013, uttrykker broderskapet mellom alle mennesker.