Minneord om Sidsel Meyer Aasrud

 

Sidsel.jpegR.I.P.: Sidsel Meyer Aasrud (1929 – 2020)

St. Olav bokhandel ble opprettet i et trangt hjørne av Akersveien 5 av den idealistiske Kirsten Rydberg i 1961. Men, Det annet vatikankonsil (1962 – 65) skapte en uventet interesse for vår kirke, og god faglitteratur ble nå etterspurt. Den lille bokhandelen hevdet seg godt, og betjente sine kunder på beste måte med et rikholdig utvalg av bøker på fransk, engelsk og tysk i tillegg til det som fantes på norsk.

 

Frk. Rydberg overdro St. Olav bokhandel til Oslo Katolske Bispedømme i 1974, og Sidsel Meyer Aasrud (bilde t.h.) ble ansatt som daglig leder. I virkeligheten var hennes oppgave meget større: Inngangen til bokhandelen hadde den laveste av alle terskler i det katolske Norge. Kvalitet og service var viden kjent, og «alle» som ønsket vakre julekort med kristne motiver, kjøpte dem hos Sidsel – for å ta ett eksempel. Hos henne var det svært mange som fikk sin første time i katolsk lære og praksis, for kundene kom ikke bare for å handle bøker. Hun var usentimental, morsom, sprogmektig og svært kunnskapsrik. De bøkene hun solgte, hadde hun også lest. Nordmenn er ofte noe generte i første møte med Kirken, men dette taklet Sidsel med innlevelsesevne og grenseløs tålmodighet. Service hadde lite med forventet omsetning å gjøre.

 

I 1982 flyttet bokhandelen til større og bedre lokaler i Akersveien 14, der den fortsatt holder til. Sidsel utvidet vareutvalget med sakral kunst og musikk, men avviste bestemt velmente forslag om plastikkrosenkranser i lyseblått og rosa. St. Olav bokhandel var, og er stadig, et idealistisk foretagende, men den skulle holde et ordentlig nivå.   

 

Etter drøye tyve år med bokhandleransvar, ble Sidsel pensjonist. Endelig hadde hun god tid til familie, fjellturer og havearbeide. Hun hadde imidlertid alltid tid til å bistå sin etterfølger, Marianne Fjordholm, med råd og oppmuntring. Det er blitt enda litt tyngre å sørge for bøker og kunst av kvalitet til våre troende og søkende.

 

Sidsel er dypt savnet av alle som fikk det privilegium å bli kjent med henne; hun vil bli husket med glede av de mange som våget seg over hennes lave terskel – og fikk svar på sine spørsmål.           

 

Jeg anbefaler Sidsel Meyer Aasrud til de troendes forbønn. Måtte hun gå inn til sin Herres glede!        

 

+ Biskop Bernt I. Eidsvig

Oslo 7. september 2020

 

  • Sidsel Meyer Aasrud ble bisatt fra St. Dominikus kirke tirsdag 8. september.