Reiser tilbake til Roma

 

PELL.jpg

REISER TIL ROMA DENNE UKEN: Kardinal George Pell som først ble dømt for seksuelt misbruk, senere frikjent av australsk høyesterett.  På bildet omgitt av politi i Melbourne i oktober 2017. FOTO: REUTERS/Mark Dadswell/File Photo

Kardinal George Pell flyr denne uken, enten i dag tirsdag 29. september, eller i morgen onsdag, fra Sydney til Roma. Det er første gang siden 2017, da kardinalen ble anklaget for seksuelle overgrep, at han nå vender tilbake til Kirkens hovedsete, skriver Catholic News Agency (CNA).

 

En talsperson for erkebispedømmet Sydney bekrefter overfor CNA at kardinal Pell reiser fra Sydney til Roma denne uken, men formålet for og varigheten av besøket er ikke kjent.

 

Dømt

Kardinal Pell ledet Vatikanets statssekretariat og var i gang med å reformere Vatikanets finanser og økonomisystem, da han i 2017 ble anklaget for, og senere tiltalt for, seksuelt misbruk av to australske altergutter.

Pell ble av en domstol funnet skyldig i voldtekt og andre seksuelle overgrep mot to mindreårige altergutter i 1996 og 1997. På denne tiden var han erkebiskop i Melbourne.

Han ble i desember 2018 dømt til en seks år lang fengselsstraff. Pell anket dommen, men den ble opprettholdt i ankedomstolen i delstaten Victoria.

 

Frikjent

Saken ble anket videre til høyesterett. Pells forsvarere argumenterte med at avgjørende bevis ikke var vurdert i saken.

I april i år ga høyesterett Pell medhold. Avgjørelsen betød at den 78-årige kardinalen, som er den mest høytstående katolske geistlige i Australia, ble frifunnet på alle fem tiltalepunktene som gjaldt seksuelle overgrep mot de to guttene. Han ble løslatt fra Barwon fengsel med det samme og har siden bodd i Sydney.

 

Uklart formål

The Tablets Roma-korrespondent Christopher Lamb skriver at Pell har en rekke støttespillere og lojale venner i Roma som hele veien har vært skeptiske til anklagene mot ham. Andre igjen er mistroiske til Pells retur. De mener det kan falle uheldig ut for Kikens omdømme, ifølge Lamb.

National Catholic Reporter påpeker at Pell ikke lenger har noen offisiell rolle i Kirken. Poenget med besøket er uklart, ut over at han kanskje skal ordne i private anliggender og muligens rydde leiligheten han ennå har i Roma.

I et intervju med en australsk avis i april sa Pell at han etter hvert ville reise til Roma for å hente sine eiendeler, men at planen var å være bosatt i Sydney.

 

BECCIEU.jpeg

NYLIG AVGÅTT: Eks-kardinal Angelo Becciu var stadig i tottene på kardinal George Pell. FOTO: Vatican Media

 

Rivaler

Det spesielle med Pells retur til Roma, er at den skjer bare dager etter at pave Frans ba kardinal Angelo Becciu levere inn sin avskjedssøknad etter at han kom i søkelyset i forbindelse med en pågående etterforskning av økonomiske misligheter i Vatikanet.

Pell og Becciu jobbet begge med Vatikanets økonomi og finanser, men skal ha vært dypt uenige og hatt flere sammenstøt, spesielt da kardinal Pell ønsket at revisorfirmaet PriceWaterhouseCooper skulle foreta en ekstern gjennomgang av økonomien til alle Vatikan-departementene. Bak Pells rygg fikk Becciu avlyst gjennomgangen. Pell mente Becciu blokkerte hans reformer, skriver CNA.

 

Gledelig avskjed

Kardinal Pell har ikke kommentert sin rolle som Vatikanets «finansminister» siden straffesaken, men skal ha mottatt nyheten om Beccius avgang med takknemlighet.

«Den hellige Far ble valgt for å rydde opp i Vatikanets økonomi. Han jobber på lang sikt og bør takkes og gratuleres for den siste tids utvikling», skrev Pell i en uttalelse til CNA.

CNA skriver at Pell tidligere skal ha advart mot Beccius økonomistyring og finansielle operasjoner.

 

Uskyldig

Becciu avholdt en pressekonferanse i Roma i forrige uke hvor han avviste å ha gjort noe galt og fremholdt at han var uskyldig.

Han fortalte da, ifølge The Tablet, at han leverte inn sin avskjedssøknad etter at pave Frans hadde sagt at han ikke lenger kunne ha tillit til ham på grunn av en rapport paven hadde mottatt med påstander om underslag. Becciu var i fem år en av pave Frans nærmeste medarbeidere.

Becciu beskyldes for å ha overført 100.000 Euro til et kooperativ på Sardinia hvor broren hans er styreleder. Becciu sa til pressen at han hadde fullmakt til dette og at pengene ikke gikk til broren, men til et senter som hjelper flyktninger og arbeidsledige.

 

Ingen begrunnelse

Den hellige Stol har ennå ikke gitt noen begrunnelse for Beccius avgang. Han selv er ikke blitt kontaktet av etterforskere.

Under pressekonferansen i forrige uke, benektet Becciu også påstander om at han skal ha gjort store økonomiske mistak blant annet ved å ha investert store Vatikanet-midler i en luksuseiendom i Sloane Avenue i London, skriver The Tablet.  (Catholic News Agency/The Tablet/National Catholic Reportert/NTB)